Ragatavarning

Är jag åldersdiskriminerad ? Är mitt människovärde borta...

     🤔 Frågan är minst sakt delikat ! Jag är 73 år på det 74 de och har aldrig betraktat mig själv, som gammal, förrän nu, när alla tjatar, om hur gammal jag är och att jag måste vara i karantän, därför sjukvården inte räcker till och vi gamlingar inte kan få en intensivvårdsplats. Platserna på akuten  ska de yngre och produktiva ha, vi över 70 eller än värre 80 år, får räkna med palliativ vård, utan andningshjälp, respiratorer eller mediciner.

 

      Vi ska stanna hemma eller dö på något boende, där det varken finns smittskydd eller sjukvård. Antalet döda i min åldersgrupp talar sitt tydliga språk. Bor vi hemma och har hemtjänst, så blir vi garanterat smittade, när upptill 20 talet timanställda outbildade personer  i smittskydd eller sjukvård besöker oss plus många andra. Bor vi på ett boende, så är situationen inte mycket bättre, eftersom få är utbildade undersköterskor och har en hum om smittskydd eller sjukvård.

 

    Timanställda outbildade  är billigare , än tillsvidareanställda utbildade undersköterskor. Kommunen måste spara, för att skatten ska sänkas och de med bra inkomster ska kunna få "jobbskattebidrag" dvs jobbskatteavdrag och vinsterna i de privata företagen ska öka.  Alltsa sparar politikerna på de gamla, som tänker på sina barn mera än sig själva eller som är för sjuka för, att ens protestera.

 

     Vi ska ju ändå dö, så varför slösa resurserna på oss, ej produktiva, ej  lönsamma människor. New Public Management dvs Den nya offentliga styrningen satsar på lönsamhet och effektivitet i den offentliga sektorn , som anses ineffektiv och dyr av de borgerliga politikerna, som haft majoriteten i riksdagen, de senaste åren. Nu säljs äldreboenden ut till lägstbjudande privata vårdföretag, som tar ut 30 % vinst. Numera har vi värdebaserad vård inte humanistisk.  Läkarna avgör  i telefonen, att vi inte ska ha vård, utan att ens träffa oss och se i vilken fysisk form vi är.

 

    De ordinerar palliativ vård under förevändningen, det är bäst för oss, att inte flyttas. Människovärdet devalverades på samma sätt under andra världskriget för vissa grupper så, att de varken fick tillgång till vård eller mediciner. Samma sak händer nu för oss, 40 talister, som är  70 +.

 

    Vi är  " köttberget",  som en viss finansminister kallade oss. Hans partitillhörighet vill jag inte ens nämna, det är för skämmigt !. Vi är Jätteproppen Orvar, som satt i vägen för alla, som ville göra karriär och vi är den generation, som enligt senare generationer förstört vår jord och förbrukat deras framtida resurser.  

 

         Vi  40 talister tillhör den optiminstiska och framtidstroende generationen efter kriget, som fick chansen att utbilda oss till sjuksköterskor, lärare och socionomer, som slitit i den gemensamma sektorn och hjälp till, att reformera den från början genom, att jobba som rektorer, skolchefer och socialchefer. Ska vi nu, som gamla straffas med lägre pension, en högre skatt och en miserabel åldringsvård ? Vi som varit med och byggt upp den svenska modellen från början och solidariskt avstått inkomst för, att få ett jämlikt samhälle och en jämlik skola för alla.

 

      Dessutom har vi tillhört den generation, som fått amortera av statsskulden efter alla avregleringar och sk. frihetsreformer, som finansvalparna i 40 årsåldern ställt till med i två finanskriser under borgerigt styre. Jag, som inte ens känner mig gammal, är uppenbarligen åldersdiskriminerad, eftersom jag knappt är representerad i min åldersgrupp, som är drygt 26% av befolkningen, i riksdagen är vi 2,6 %. Lika miserabelt eller värre är det i mitt eget parti socialdemokraterna. Våra organisationer PRO och SPF bryr sig inte politikerna om trots, att de representerar över 26 % av befolkningen. 

 

         Äldreorganisationernas och min åsikt räknas helt enkelt inte. Det är väldigt bittert, att inse det strider emot allt, som jag tidigare har lärt mig om demokrati, när jag tog min Master of Political Science, så sent som 1999. Mitt och alla äldres människovärde har devalverasts, trots att vi nu är en större resurs, än någonsin  tidigare genom våra förbättrade hälsa, vår erfarenheter och vår levnadsvisdom. Hur hänger detta ihop, en högre pensionsålder, men  ett sämre inflytande i vårt samhälle ?

 

      Suck, inte trodde jag att det skulle bli så här , att bli gammal, att inte räknas längre, det blir bara för mycket för en gammal 68, som stridit på barikaderna för fred i Vietnam, Kvarteret Framtiden, barnomsorg, föräldraförsäkring, en skola för alla, jämlikhet och solidaritet. Suck har allt varit förgäves eller ?

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Else-marie Vikström | Svar 29.06.2020 21:01

Man gör det med pennan, som mor Helena sa.

Anna | Svar 29.06.2020 08:34

Bra skrivet syrran!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.12 | 17:40

Vad har hänt med din arm, när du måste op:a den. Krya på hälsningar från kusin Gunnel

...
19.12 | 08:54

Heja 👏👏 Syster Gunhild, du är så fin i håret. Du är som vanligt, alltid snygg och elegant. Jag ser dina långa välmålade naglar framför mig 🥰 kramar

...
25.11 | 15:53

Den finaste vännen i världen

...
12.11 | 12:50

Ja, visst gäller det att hålla ut. Här i Uppsala har vi haft extra restriktioner ett tag. Och nu har ni i Västerbotten också fått det. Kram

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS