Ragatavarning

Smärta värt, att diagnostisera och behandla !

Arg Varför i hela friden nonchalerar svensk sjukvård smärta i ryggen ? Varför säger Smärtkliniken i Umeå, att jag ska lära mig att leva med en smärta ,som är direkt invalidiserande, när det finns behandling med vetenskaplig evidens bara man orkar ta fram en diagnos ?

 

  Jag har haft en svår ländryggssmärta sedan 1992, men varken kunnat få blokad eller en vettig diagnos under alla dessa år. Det enda jag har fått höra av de Smärtkliniker jag varit på är, att jag ska äta piller och lära mig att leva med min smärta.Att morfinpreparat och nevroleptika inte heller har någon vetenskaplig evidens näms inte. Vad dessa preparat gör med min kropp berättar ingen, det kan jag bara läsa själv i FAS. Det är verkligen ingen upplyftande läsning. Självmordstankar, svaga muskler, svår abstinsen och en stor risk för missbruk. 

 

Att det finns hjälp, att få av specialister på smärta näms inte ens, att smärtan går att åtgärda genom blokad, kortvågsbehandling eller operation berättar ingen för mig, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Antagligen tycker landstingen, att smärtbehandling är för dyrt,eftersom den måste upprepas, dessutom är det mest kvinnor, som drabbas av ländryggssmärta i kombination med artros.

 

Livet blir ett helvete vid rörelsesmärta. Sömnen blir dålig och livskvaliten sjunker drastiskt. Därför beslöt jag mig för att söka hjälp av någon som är specialiserad på smärta, så att jag åtminstone kan få en diagnos. Jag beställde tid på Smärtkliniken Eques Indolor i Vallentuna, som min kusin med nackproblem rekomenderade. Han fick inte heller någon smärtbehandling, utan rekomenderades ta upptill 8 tabletter Tradolan om dag. Själv har jagh ätit Citodon och nevroleptika, tills ögonen gått i kors och jag känt mig som en zoobie.  

 

Behandlingen, som sådan var billig i förhållande till besiktningen av min häst hos Evidencia, vilken var svindyr. 3000 kr.  Jag var ju sjuk och fick behandling och besök i tre dagar. Det kostade 3900 kr. Åsens Willgot var helt frisk och behövde bara böjprov på alla fyra ben, som tog en dryg halvtimme och ingen behandling. Inte konstigt, att aktieutdelningen blir rekordartad. Evidensia är svinaktigt dyr på gränsen till ocker. Dessutom har de snart monopol på all djursjukvård. Tacka vet jag distriktsveterinärerna.  

 

Tre dagars undersökning bokades in och jag åkte dit på egen bekostnad. Den empati och medkännsla jag mötte där, gjorde mig verkligen gott. Här var det inte frågan om att lära sig leva med sin smärta, utan att diagnosticera varifrån den kom för, att på så sätt kunna åtgärda den. Ryggen bedövades och jag fick ett protokoll för, att under kommande dygn bedöma om smärtan förändrades. Efter den första omgången sprutor, värkte ländryggen fortfarande, när jag kom tillbaka. 

 

Andra omgången sprutor placerades i bäcken leden, Då blev jag helt plötsligt smärtfri, redan efter någon timme. Nästa morgon var jag fortfarande smärtfri, vilket var underbart. Sömnen blev god och jag kände hoppet återvända, om att kunna få ett smärtfritt liv igen.

 

Eftersom blokaden tog så bra behövde jag inga ytterligare, denna gång. Blokaden kan hålla i sig i 9 månader om jag har tur, vilket ju vore en stor lycka ! Men kniper det kan jag tänka mig både radiovågsbehandling och operation. Vilket ger god effekt enligt överläkaren Johan Hambreus. Hur tänkte Västerbottens läns landsting, när de inte gav honom en chans att arbeta med smärta eller ett nytt avtal ? Jag gör, vad som helst för att slippa denna gnagande rörelsesmärta, som förpestat mitt liv sedan 1992. Samma sak tror jag gäller för alla smärtpatienter, som inte kan sova eller leva ett normalt liv.

 

Operation och kortvågsbehandling är ytterligare behandlingsmöjligheter, viket är mycket hoppingivande. Någonting sådant har ingen anna läkare föreslagit för mig. Strålande glad åkte jag hem med flyget. Den hopplöshet och uppgivenhet, som jag känt de senaste åren, när jag knappt kunde gå, var nu som bortblåst. Jag tänker banne mig inte lära mig leva med smärta, när den går att åtgärda. Vilka idiotiska ideer, landstingen har. Tänk så många, som skulle kunna återgå till arbete och ett meningsfullt liv, bara de får hjälp med sina smärtor. Varför fick jag ingen hjälp tidigare ? 

 

kvarnrismor

  

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Carola | Svar 01.04.2019 23:22

Hej! Blev du av med din ryggsmärta? Mvh carola

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.12 | 17:40

Vad har hänt med din arm, när du måste op:a den. Krya på hälsningar från kusin Gunnel

...
19.12 | 08:54

Heja 👏👏 Syster Gunhild, du är så fin i håret. Du är som vanligt, alltid snygg och elegant. Jag ser dina långa välmålade naglar framför mig 🥰 kramar

...
25.11 | 15:53

Den finaste vännen i världen

...
12.11 | 12:50

Ja, visst gäller det att hålla ut. Här i Uppsala har vi haft extra restriktioner ett tag. Och nu har ni i Västerbotten också fått det. Kram

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS