Ragatavarning

     Ja, tänk om jag kunde tänka ut den, men ett är då säkert. Jag vill inte ha det skolsystem vi har i dag, utan all bildning ska vara sammanhållen, så att olika socialgrupper möts, så att de får förståelse för varandra. 

 

    Alla mellanmänskliga aktiviterter som skola, sjukvård, äldreomsorg och transporter ska bedrivas i statlig regi. Bostäder ska tilldelas utifrån behov, inte utifrån ekonomi. Alla ska ha max. 6 timmar arbetsdag eller mindre beroende på hur tungt arbetet är fysiskt eller psykiskt.

 

   Alla partier ska tvingas att presentera ett program och prata politik istället för att bara käbbla med varandra. Förbjud rasistisk och diskriminerande politik,ta unga aktivister på allvar, som insett att vår klimatpolitik är åt skogen ! Sluta upp med att jamsa med, men inte göra någonting, det är inte trovärdigt !

 

     OJ, vad jag är trött på alla, som bara sitter still i båten och inte vill förändra någonting....oavsett vad frågan gäller, så tillämpar man den Japanska flaggans princip dvs alla jamsar med för att slippa omaket med förändringar och därmed kanske de också "måste " göra en insats. 

 

 Ragata

    Det började inte särskilt bra ! Jag saknade hästarna och Boy väldigt mycket. Dessutom var jag inte alls frisk. Nervsmärtor i mina båda ben, så in i norden....inte alls roligt. Hela min kropp gick i strejk ett tag, men efter god hjälp från sjukvården, kan jag se ljuset i tunneln.

 

   Observeras ska, att jag inte har någon privat sjukförsäkring, utan fick den hjälp jag behövde av Burträsk vårdcentral  och Skellefteå lasarett. ETT JÄTTETACK TILL DEN OFFENTLIGA SJUKVÅRDEN, UTAN ER HADE JAG VARIT RUINERAD !

 

  Politiskt har det varit ett sorgeår. Sverigedemokraterna har fått vind i segel och socialdemokraterna har fått ta stryk för regeringens urusla politik, som ingen egentligen känner för. Inte ens c eller lib. som stått för många förslag tex. nedläggning av arbetsförmedlingen och försämringen av arbetsrätten.

 

    LO är splittrat och arbetsgivarna och nyliberalerna myser. Det är bara klimatkämparna, som fortfarande har kvar sin glöd, någonting jag är glad för. Synd att man inte är 60 år yngre ! Landsbygdskommunerna känner sig övergivna och förådda av staten. Svartmålningen i media är total. Man får en känsla av, att man kan sjutas när som helst, trots att det inte är riktigt så.

 

    Hur många omkommer inte på sina arbetsplatser eller i bilolyckor ? Hur många kvinnor mördas av sina män ? Om detta näms nästan ingenting i media, trots att de siffrorna är högre än dödsskjutningarna. Tro det eller ej, men detta är ett faktum. Tyvärr verkar fakta inte ha någon betydelse idag, när media sällan gör några, som helst jämförelser. Bara det spektakulära gäller, utan tanke på vilken bild man ger av samhället.FINNS DET ALDRIG NÅGRA POSITIVA NYHETER NUFÖRTIDEN ? MÅSTE NYHETER ALLTID VARA BECKSVARTA ?

 

       Samma sak gäller riksdagsdebatterna, som bara går ut på att svarttmåla varandra, istället för att tala om vilken politik man tänker föra. Inga partier verkar bry sig om sin egen intern demokrati, utan går hellre ut i media med sina utspel, än att diskutera i sitt eget parti. 

 

    Jag blir allvarligt oroad för hur vår demokrati ska överleva, när man inte ens bryr sig om sitt eget parti eller väljarna, annat än veckorna före valet ? Då ska alla partier knacka dörr och träffa väljarna.

 

     Istället är det en liten " klick " i respektive parti, som styr med en osynlig hand. Nationalekonomernas modeller och råd om nedskärningar är viktigare än partifolkets ideer om en jämlik och solidarisk politik. Man verkar ha glömt, att alla numera har mera utbildning än 1842, när folkskolan infördes. 

 

    Viktiga frågor, som avregleringen av penningmarknade eller bostadsmarknaden kommer aldrig upp till diskussion ens i riksdagen. Försämringar av pensionerna tas i en liten sluten grupp där visserligen alla partier deltar, men ...någon diskussion förs aldrig i partierna eller riksdagen.

 

     Nedskärningar i välfärden genomförs utan särskilt mycket prostester, därför, att inte ens partifolket utanför den inre kretsen förstår, vad som händer, när beslut om budgetregler och lönemodeller pressas fram. Det är inte längre politiken, som är viktig för partierna, utan marknaden och pengarna.

 

   Marknaden diktatur råder idag mera än någonsin. Detta gör att människorna tappar tron på politikerna. Det är minst lika deprimerande, som alla skjutningar. Kanske tom orsaken till dessa ? Varför inte börja tänka i andra banor, än straff och att utse våra utlandsfödda till synda bockar ?     

 

    Vad partierna gör är, att de håller på,att avskaffa sig själva ! Socialdemokratins botten kan bli 12-14 % precis, som i Tyskland. Liberalerna kan åka ur riksdagen och Moderaterna och Kristdemokraterna uppslukas av Sverigedemokraterna. Varför rösta på olika partier , när alla säger samma sak ?

 

     I skellefteå går Skebo ut tillsammans med de privata husägarna och begär en hyreshöjning på 4-4,5 %, men i löneförhandlingarna kan man inte ens få 3 %. Skebo har gått vilse i pannkakan och "glömt " varför Allmännyttan skapades. HÅ, ja ja...världen är alldeles ur led, gamla socialdemokrater tillämpar NEW PUBLIC MANAGEMENT i sin iver att verka effektiva, medan de glömmer, sina egna presumtiva väljare, som istället väljer Sverigedemokraterna, som lovar runt och håller tunnt.

 

    Om du vill veta hur allting blev, som det blev gör som Burträsk s-förening läs Björn Elmbrandts bok Marknadens diktatur, så kanske du får en ide, om hur vi kan rädda vår demokrati. Det vore väl inte fy skam eller hur ?

 

  MED HOPP OM ETT MYCKET BÄTTRE POLITIKER ÅR 2020, DÄR SOCIALDEMOKRATIN SATSAR PÅ ATT BYGGA UPP SITT PARTI, SÅ ATT MAN KAN ÖVERLEVA, ISTÄLLET FÖR ATT STRYKA KAPITALISMEN MEDHÅRS. 

 

  Den gamla tesen " att man ska fara väl med grisen för, att få nånting bortiom" gäller inte längre. Politiken och facket har förlorat så mycket gentemot kapitalet, att nu måste man börja tänka och handla ideologiskt igen. Det kommer, att löna sin på lång sikt.....hoppas jag. 

Ragata

     Läste idag till min förvåning ett debatt inlägg av Skellefteås fastighetsägare. Till min förvåning ser jag att även Skebo och Riksbyggen skrivit under detta inlägg om en hyreshöjning på 4-4,5 %. Argumentet för detta är Nordwolts behov av lägenheter och att snitthyran i Skellefteå legat under snitthyran i Sverige i flera år.

 

   Orsaken till detta var ett överskott av lägenheter, tack vare tidigare samarbete mellan SKEBO, Riksbyggen och HSB, när det gällde planering och  byggnation. Det gjorde, att ungdomar, kunde få en lägenhet på Anderstorp. Jag var själv oehört tacksam, som inflyttad från Stockholm, där bostadssituationen var katastofal. Skellefteå var då paradiset för oss unga.

 

    De billigaste lägenheterna på Anderrstorp ,som ungdomar bor i sålde SKEBO  ut för några år sedan, med risk för kosmetisk renovering och hyreshöjning.  Istället har vi idag Skelleftebor, som är bostadslösa på grund av de alltför dyra hyrorna i de nybyggda områdena.

 

     Jag kan inte säga, att jag håller med de fem debattörerna. Orättvisan mellan oss, som bor i hus och de som bor i hyresrätt är monumental. Det borde SKEBOs marknadschef vara medveten om. Som ex. kan jag ta min svärmor, som betalat 7 500 kr för sin privata tvåa på drygt 60 m2, medan vi som bor i hus betalar knappt 4000 kr för ett hus på 120 m2.

 

   Det tycker jag inte är rättvist. Dessytom subventionerar min svärmor  Skellefteå AIK ???? ok, vi villaägare subventionerar AIK genom Skellefteå kraft, men vi har ju faktiskt råd , det har inte min svärmor med sin låga pension.

 

     Det verkar, som om framförallt SKEBO glömt bort, varför de allmännyttiga bostadsföretaget bildades ?  Kanske dags, att läsa på sin historia Anna Ersson ? Allmännyttan behövs, nu mera än någonsin, som motvikt till de privata hyresvärdarna med sin nyliberala bostadspolitik. Bostaden ska enligt min uppfattning vara en social rättighet, inte bara någonting för de som har pengarna. 

 

 

Ragata

Läste Norran idag
ett inlägg av en parti kamrat
tillika kommunfullmäktiges ordförande
som skriver om
att dagens utveckling skrämmer

nyberalismen var orsaken till
nazismens utbredning på 30-talet
det sparades på de fattigaste
de som hade det sämst fick betala
likadant är det nu
det är därför sverigedemokraterna växer
varför diskuteras inte det

min fråga är
vad gör vi i socialdemokratin för
att förhindra nyliberalismens
härjningar i Skellefteå
där vi fortfarande har politisk majoritet
vad gör vi för att bli trovärdiga
försvarare av jämlikhet
och solidaritet

istället säljer man ut de
billigaste bostäderna i SKEBO för
att få in kapital
säger en av Sveriges rikaste kommuner
man vill ha in privata aktörer och konkurrens
i liberal anda
vi har alla blivit kunder i kommunen
och att de bostadslösa sätts ut på anbud


för mig är det dagens politiska retorik
från mitt parti, socialdemokraterna
som skrämmer
Vi som står upp för
allas lika värde, mångkultur och öppenhet
måste också visa det i praktisk politik
det gör vi inte idag i Skellefteå
eller i Sverige eller europa

vi ska inte tillåta privata sjukförsäkringar
sälja ut SKEBOS billigaste lägenheter
eller bedriva en lika nyliberal politik
som borgarna gör av sk. ekonomiska skäl
socialdemokratin ska bedriva en politik
baserad på solidaritet och jämlikhet
där bostaden är en social rättighet
och du kan få det lika bra
oavsett var du bor i Sverige
av Ragata

Jag skäms över hur vu behandlar människor i Skellefteå idag. En del ska ut på anbud medan medelklassens barn " måste " få ett äventyrsbad, Vad är det för samhälle vi har fått ?

 

   Här i Skellefteå kan vi inte skylla på borgarna eftersom det är s och v som styr. Jag skäms över att "mitt parti " socialdemokraterna har sjunkit så lågt att de låter de bostadslösa och fattigaste auktioneras ut till de lägstbjudande. Det gjorde man på 20 talet , men borde inte förekomma idag med tanke på det överflöd samhället har.

 

Min fråga är, gäller inte socialtjänstlagen längre ? Sluta skylla på att de hemlösa inte hör av sig dit, att det inte finns någon lokal eller att "upphandlingen " inte fungerar. Ta istället ert ansvar och visa lite medkänsla och solidaritet.

 

  Låt mig dessutom påminna om varför den sk. allmännyttan bildades en gång i tiden. Jo, för att bostaden då av s betraktades som, en social rättighet, vilket tydligen inte gäller längre. För SKEBO verkar det idag viktigare att bygga för de rika och att sponsra Skellefteå AIK , än att bygga för de som verkligen behöver en bostad.

 

Mitt förslag är att Skellefteå kommun driver ett härbärge i egen regi, som startas snarast. Varför inte börja med att placera det i de SKEBO ägda lägenheterna på Strömsör, det är centralt och bra placerade. Dessutom tycker jag att det är bättre att SKEBO dvs hyresgästerna sponstrar sina egna  hyresgäster, än hockeyspelare som bor i miljonvillor.

 

Min fråga till Skebos ordf. och soc. nämdens orfdf. är : Hur kan man så totalt glömma bort de svagaste i samhällen, när man planerar nya bostadsområden ? Samhällsplaneringen har alltid varit och är fortfarande viktig när det gäller social jämlikhet . Det tyckte i alla fall s tidigare, men tydligen inte nu längre.

 

Ragata

 

 

Senaste kommentarer

09.11 | 12:12

Låter väldigt bra! Må gott och hälsa H-E!💕

...
08.11 | 07:48

Det låtee härligt, Elle! Ja, ibland lönar det sig att invänta sig själv.😘❤

...
07.11 | 23:46

Det låter väldigt bra Elle! Fortsätt på samma sätt! Vi ses snart i stora staden .
Kram från Stig och mig

...
09.10 | 12:23

Bra skrivet ElseMarie! Jag var också där och tyckte det var tänkvärt och intressant ur många synvinklar!

...