Ragatavarning

    🙂 Äntligen ! Det ska vara en ung kvinna , en filosof för att komma fram till att New Public Management är ett feltänk. Economismens och nyliberalismen kraschlandning med renoveringen av nya Karolinska sjukhuset är ett utmärkt exempel på detta.

 

     Experiment efter experiment med en marknadisering av vår gemensamma sektor,  som skolan, sjukvården, apotek, försäkringskassan och arbetsförmedlingen har misslyckats.  Det enda ekonomismen och nyliberalismen har åstadkommit är att högerextremiserna och nydemokraterna växer i storlek och styrka i land efter land, där humanistiska och socialpolitiska ideer har kapitulerat. 

 

     Det tog 20 år,  innan marknadens tyranni började avslöjas. Jag hoppas, att det äntligen blir slut på nationalekonomernas herravälde och att de som tror på människan,  äntligen börjar räta på ryggen och gaska upp sig mot nyliberaler och högerkonservativa och politikerna på vänsterkanten åter börjar inse att de är folkets och inte kapitalets tjänare. 

 

     Vi, som varnade för konsekvenserna av att marknaden och datorerna skulle styra och mäta mellanmänskliga relationer kan nu efter 30 års depression över politikens oförmåga  " flathet " åter känna ett hopp för demokrations överlevnad, trots uppkomsten av högerkonservativa och högerextremistiska rörelser.

 

   Oförmågan av tänka i system, den ekonomiska krisen på 90 talet eller helt enkelt oförmågan att tänka förnuftigt har antagligen framkallat den farliga situation vi har i dag , där hela vårt demokratiska samhällssystem hotas av marknadens diktatur och demokratins förfall.

 

   Jag kan inte annat än välkomna denna unga kvinna och prof. i filosofi Vid Centrum för praktisk kunskap vid Södertörn högskola, Jonna Bornemark. Jag blev glad och lycklig över , att höra att äntligen finns det någon, som ifråga sätter alla dessa nationalekonomer, som de senaste årtiondena varit upphovet till marknadiseringen och avpolitiseringen  av mellanmännskliga relationer och dessutom fått uppmuntran och  Nobellpriset i ekonomi för detta.  TACK  JONNA BORNEMARK, DITT FÖREDRAG DEN 8 OKT. 2019 GAV MIG HOPP IGEN !

   

 

 

 

 

1979 jobbade jag som No lärare på Norrhammarskolan i Skellefteå. Jag kom då från ett av Stockholms utanförskapsområden, som man numera kallar det dvs Kallhäll i Järfälla. Där bodde i huvudsak finnar, norrlänningar och andra inflyttade existenser.

  Orsaken till flytten var att jag tröttnade på bristen på skolledning, ständiga inbrott och skadegörelse plus att jag själv blev hotad av gäng utanför skolan, som kom in och levde rövare i korridorerna. Jag upplevde då Norrhammar, som en tämligen lugn och bra skola, trots att jag förstod att jag fick de besvärligaste klasserna som nyinflyttad. 

      Skolan var inte utan missbruksproblem, men ingen ville se dom, utan all kraft gick åt, att klaga på, att vi tvingades ha en gemensam planeringstid. En planeringstid, som rätt använd kunde ha förhindrat eller i alla falll mildrat den trategi, som sedan inträffade på torget i Skellefteå, då en av våra elever knivskars till döds.

     I dag träffade jag en ung lärare av en slump på Nordanå. Det första han började klaga på var den gemensamma planeringstiden ???? 40 år senare...Gnällkulturen finns tydligen kvar på Norrhammar ännu. Själv stod jag inte ut, utan bytte till Medlefors folkhögskola, som passade mig  mycket bättre. Jag är idag glad över, att jag hade modet, att ta det steget. Jag kan än idag inte förstå varför lärare, som inte är nöjda med sitt jobb byter, i stället för att stanna kvar och gnälla år ut och år in ....

Ragata 

LO började med utredningen om ett nytt handlingsprogram efter kongressen 2016. Syftet var bla. att vända den negativa utvecklingen som gjort att Sverige tappat förstaplatsen i världen avseeende jämlikhet. 115 åtgärder tas upp bla en jämlik skola, större statligt ansvar för bostadsbyggande och stärkt arbetslösheltsförsäkring.

Allt i programmet är punkter, som LO  INTE kan påverkla direkt ! Däremot tiger man om det man kan påverka, nämligen MÄRKET OCH KRAVET PÅ HÖJDA LÖNER  för Lo gruppen. Att de tillbakahållna lönerna, ständiga skattesänkningar och skyhöga vinsterna är upphovet till dagens problem med vår ekonomi, näms överhuvudtaget inte.

    Har LO tappat allt förtroende för sina medlemmars vilja och  förmåga om det blir ett skarpt läge på arbetsmarknaden ? varför inte åtegå till den uppgift som Lo ursprungligen grundades för, nämligen att ta till vara på arbetarnas löner och arbetsvillkor ? Då kanske vi slipper den spekulationsekonomi, som dagens övervinster skapar.

 

Kvarnrismor 

Matlådor i plast istället för matsal, en följd av budgetprocessen, säger Lennart Gustavsson i Malå. Varför inte säga, som det är, detta är en följd av åratal med skattesänkningar..... som nu alla partier verkar stå bakom.

 

      Äldreomsorgen är snart bara förvaring, inga resurser finns längre för den verksamheten, liksom för skola och barnomsorg, som nu bara är till för, att de vinstdrivande företagen ska sko sig.  Dags för oss, som är med i PRO att agera på allvar. Vi har ju defaktu ca 2 miljoner ålderspensionärer.

 

Kvarnrismor

VAD GJORDE DU, HORACE
NÄR KULTURMANNEN
HÄRJADE SOM VÄRST
TRAKASSERADE OCH VÅLDTOG

VAD GJORDE DU, HORACE
NÄR SPELBOLAGEN LARMADE
OM KONSTIG VADSLAGNING

VAD GJORDE DU HORACE
NÄR NOBELLPRISTAGARNAS
NAMN SPREDS FÖR VINDEN

VAD GJORDE DU ÅT HORKULTUREN
I SVENSKA AKADEMIN HORACE ?
VAD GJORDE DU ÅT
JÄMSTÄLLDHETEN ELLER DEN EKONOMISKA
JÄMLIKHETEN I AKADEMIN, HORACE ?
av Else-Marie Vikström

Senaste kommentarer

09.10 | 12:23

Bra skrivet ElseMarie! Jag var också där och tyckte det var tänkvärt och intressant ur många synvinklar!

...
25.07 | 15:02

Hej ! Jag har drabbats av samma sak, men annan mäklare, nämligen Länsförsäkringars fastigh. mäklare !!!
Om jag vore säljare skulle ja bli förbannad !

...
01.04 | 23:22

Hej! Blev du av med din ryggsmärta? Mvh carola

...
09.01 | 14:17

Jag lyder ditt råd, stenhårt !

...