Ragatavarning

       Detta trodde jag inte, skulle hända oss. Visserligen har jag hört talas om ljudboken VIRUS, men jag har vägrat, att lyssna på den. Usch, den lät så hemsk, att jag förträngde det hela. Att vårt samhälle inte är hållbart, har jag vetat ett bra tag, men så här känsligt trodde jag inte i min vildaste fantasi, att marknadsekonomin var. Jag har förlitat mig på den yngre generationen, men ack vad fel jag hade...de bryr sig inte om, att påverka, utan bygger hellre om sina kök eller säljer och köper hus och lägenheter, för det är där pengarna finns.

 

   Efter en veckas virusutbrott skriker näringslivet i högan sky och kräver att få sitta i storebror statens knä. Den ska betala alla förluster ! Omedelbart och utan genkrav. Människor, som inte handlar, som vanligt, därför de inte vill bli sjuka betraktas, som ett hot mot hela samhället , men mest hotade känner sig storföretagen. Staten har nu helt plötsligt en jättebra ekonomi, därför att statsskulden är så liten, enligt Sveriges näringsliv och alla nationalekonomer, som tidigare sagt tvärtom. 

 

      Konstigt, tycker jag och min generation, som sedan 1990 talet fått höra att vi lever över våra tillgångar och måste spara. Någonting, som är ganska svårt, eftersom lönerna inte höjs och skatten för de rika sänks hela tiden. Vi lär oss sakta, men säkert att vi måste låna till allt, hus, bil etc, etc. Att jobba ihop till någonting är omöjligt. Visserligen är räntan låg, men.....Vi köper pensionsförsäkringar 1982, som vi gnetar ihop till, för vi inser att pensionen inte kommer, att bli särskilt hög.

 

     Tack och lov hinner vi gå i pension innan pensionsåldern höjs, men drömmen om 6- timmars arbetsdag, den försvinner in i ett töcken. Två heltidslöner, men inte någon dans på rosor direkt.

 

   Jag bryter oturligt nog ryggen och kan inte jobba efter 30 års heltidsjobb. Ngn, tjänstepension får jag inte. Skolledarnas avtal var miserabelt, speciellt för kvinnor, det året jag gick i pension. Index reglering och uppräkning av pensionen var då borttagen. Bidragsförskottet för min dotter stod stilla i 14 år. 1200 kr/ månad. Trots fulla pensionspoäng fick jag bara 1200 kr  livränta inte tjänstepension. Min man med samma pensionspoäng fick en tjänstepension, som var 7 ggr högre.  Jag är född 47 och gick miste, om ATP ns betydligt bättre villkorför kvinnor.

 

     Ok, vi har klarat oss bra, tack vare min mans inkomst, men det känns LITE snopet ,att vara beroende av honom, trots att jag alltid arbetat heltid och varit duktig på att utbilda mig, hela tiden. Fyra examina för min del, min man tog inte ens ut en, men han fick det välbetalda jobbet, som jag hade utbildat mig för. När jag såg filmen om Hillery Rodham-Clinton, så kände jag igen mig. Samma lilla gumman attityd, samma rädsla, från gubbarnas sida, lite stöd från kvinnorna i samma ålder...usch ! Jag blev förbannad på nytt !

 

         En sak är jag trots allt glad över, det är att jag lärde känna " tjejerna i Järfälla" med Inger Ärlemalm i spetsen. I den gruppen ingick Anna-Greta Leijon, Ingela Thalen, Gunnel Hauser bla. Grupp 8 var inte heller så dumma, men jag valde kvinnoklubben. Hur, som helst satte vi skräck i gubbarna i Järfälla, som kände sig tvingade att bygga daghem och nominera oss till olika uppdrag i styrelser och nämder

 

     Inger Ärlemalm och jag läste samhällsplanering på distans för, att kunna hävda oss i byggnadsnämden. Det där med samhällsplanering var vi ganska ensamma om. Vi hade en vision om ett Hållbart samhälle med Kvarteret framtiden och 6 timmars arbetsdag, sedan vi varit på Kvinnoförbundetskongress 1980. Den visionen har jag varit ganska ensam om, inom socialdemokratin de senaste åren, men nu står mitt hopp till, att  de  unga s-Kvinnorna ska vakna upp och göra sina röster hörda.

 

      Trots allt tal om en feministisk politik och flera kvinnliga kommunalråd och landstingsråd har kvinnornas röster och krav för egen del ( dvs halva Sveriges befolkning) tunnats ut inom socialdemokratin ......facken har inte heller prioriterat kvinnornas löner, de ligger flera tusen under männens månadslöner, undra vad det beror på ? Nej, jag är inte bitter, jag är urförbannad över att det blev så här ! Jag har trots ständig smärta efter min skada, haft ett härligt liv, som pensionär, men jag vill inte lämna denna jord, utan att i alla fall ha jobbat för ett Hållbart samhälle för min dotter och mina barnbarn. Kosta vad det kosta vill !

 

 

  

   Krispaketet är nu uppe i 100 miljarder. Näringslivet har fått huvuddelen av denna summa. Löntagarna har fått 11 miljarder. Kommuner och landsting 15 miljarder.Statsskulden är nu plötsligt enligt alla politiker så låg. Lars Calmfors, prof. i internat. ekonomi föreslog för en vecka sedan 50-100 miljarder ytterligare till näringslivet dvs företagen och bankerna, som gick 300 miljarder i vinst förra året och åren dessförinnan. I dag den 7/4 vill näringslivet ha 300 - 500, buden haglar.

 

   Vilka ska amortera ? Jo, vi , våra barn och barnbarn som vanligt, nu tar näringslivet INGET ansvar, det är vårt. Det är våra barn och barnbarn som får en försämras skola, sjukvård, äldreomsorg, föräldraförsäkring, socialförsäkring, arbetsmarknadsförsäkring etc. etc. De är generationen efter oss, som får börja om, att amortera av statsskulden, som min generation amorterat ner sedan 1990.

 

 VAD FÅR DÅ LÖNTAGARNA  ? Jo, ytterligare år av amortering av statsskulden, som min generation levt med sedan 1990. Vi har fått nedskärning på nedskärning i vårt socialförsäkringssystem, A-kassa och försämrad  pension.Vi får ta lån för alla stora investeringar. Vi får låna våra egna pengar som bankerna tjänar på. Sveriges hushåll har en mycket hög skuldsättning. Få äger sina bostäder eller bilar idag, det gör banken. Företagen först har varit slagorden, sedan 1990, oberoende av regering, men mest skattesänkningar och försämringar fick vi under Alliansen.  Den offentliga sektorns andel av BNP sjönk från 49 % 1990 till 43 % idag. En nedrustning på 300 miljarder. Då är inte 15 miljarder så mycket, inte ens en återställare.  

 

    Nedrustning av all krisberedskap tex. alla tältsjukhus med tillhörande utrustning ( tom moderaternas försvarsminister avgick av det skälet ) privatisering av apoteket, som medför brist på mediciner, ingen krisberedskap på privata äldreboenden, så de dör i corona i Stockholmsområdet. Kris och hygien ingår inte i offerten ??? Nu vill de ha statliga pengar till utrustning. Vi löntagare har fått  betala bankkrisen med amortering av en högre statsskuld, medan bankerna gick skadeslösa.

 

    Det enda, vi som befolkning fått höra är, att vi lever över våra tillgånga, vi ska jobba längre och få lägre pensioner, speciellt då, vi kvinnor har drabbats, medan banker och näringsliv badar i pengar. Vinsten förra året var 300 miljarder för dem. Ca 100 miljarder för bankerna, ca 200 för näringslivet. Dessa pengar har gått in i den finansiella sektorn eller till brevlådeföretag utomlands för, att slippa undan den ynka skatt, de betalar.

 

     Penningmarknaden är lönsammare, än att skapa flera jobb.  Det enda borgarna brytt sig om har varit skattesänkningar för företagen och sk. jobbskatteavdrag = bidrag till de redan rika, som medför försämringar i den offentliga sektorn, men det berättar man inte. Till på köpet har borgarna och ibland sossar reat ut våra gemensamma tillgångar, som billiga lägenheter i Allmännyttan, sjukhus, skolor och äldreboenden, så att privata företag kan roffa åt sig 20-30 % i vinst utan några som helst förbättringar för oss. Företagen hotar hela tiden med utlandsflytt, men inför skattefria robotar istället. Jag är nästan säker på att inte ett enda jobb har skapats i Sverige, istället har pengarna gått till aktieägarna. 

 

      MITT RÅD TILL FÖRETAGEN ÄR: ANVÄND ERA VINSTER, ca 300 miljarder förra året, som buffert istället för " kassaflöde"( till den uppblåsta penningmarknaden ) och inga lager, så blir vårt samhälle både tryggare, säkrare och miljövänligare. I stället för, att sitta i statens knä och kräva hela tiden samtidigt, som ni talar om för, oss att vi lever över våra tillgångar.

 

    Visa lite empati med de människor, som dör på privata väldigt lönsamma boenden i Stockholm( där vi skattebetalare får betala vinsten, ni tar ut )

 

 Visa empati för de 800 läkare och sköterskor, som varslats i det moderata Stockholms läns landsting, men som nu får göra en hjältemodig och livsfarlig insats, med några procents lönepåslag  och en dålig skyddsutrustning ! 

 

 Höj lönerna med 7 % FÖR ALLA efter coronan, det har ni råd med !  Då kommer hjulen, att börja snurra igen. Visa för en gång skull, att människorna kommer först ! Utan människor ingen marknad, är det inte tydligt nog ! Jag vill inte, att min dotter ska få uppleva samma utarmning av den genmensamma sektorn, som vi 40 talister gjort, bara för att ni ska få ut maximalt med pengar I ER ORUBBLIGA TRO PÅ MARKNADEN.

 

Nu kanske ni har upptäckt, att utan människor inga affärer. Det visste redan G. Ford och höjde bilarbetarnas löner för, att de skulle ha råd, att köpa en bil.  

 

MÄNNISKORNA FÖRST !

Tom D. Trump verkar ha insett allvaret. 200-300. 000 kan dö av corona i USA. Om man lyckas med " social distans ". Annars kan över 2 miljoner dö. Det har hans medicinska experter äntligen lyckats övertygat honom om. Vi är mindre folk, men om vi inte respekterar myndigheterna och isolerar oss, så kan dödstalen börja rusa. Detta gäller inte bara vi pensionärer, det gäller alla eftersom vi inte vet vilka, som smittar eller inte.

 

      Social isolering är vad, som gäller, men man kan gå på promenad, bara man inte är nära någon annan. Inga besök till påsk varken av släkt eller vänner, inga besök på restaurang i stan eller i Burträsk. En pandemi är inte, att leka med. Det är allvar nu ! Ingen av oss har upplevt någon sådan smitta, som denna. 

 

   Ingen sjukvård i världen kan ha en sådan beredskap, att den klarar av covid 19 viruset. Det är narkotikaresistent och det finns inga botemedel,  Män blir sjukare , än kvinnor, så nu måste vi tänka på, hur vi ska skydda dem. Inga besök i affärer ! Beställ hem varorna, som levereras vid dörren. Hemtjänsten måste vara extremt noga, så den inte sprider smitta !

 

    Det enda vi 70 + kan göra är att isolera oss, tvätta händerna ofta och låta bli bli, att träffa folk eller att åka till våra sommarstugor eller till våra fjällstugor. Tufft, men absolut nödvöndigt, tills dödskurvan upphört, vilket kan dröja ...en eller två månader. Utnyttja tiden till att läsa, skriva eller prata i telefon. Ågna dig åtnågonting, du aldrig tidigare haft tid med. gör fotoalbum eller vad du tycker är roligt !

 

      Ingen vet riktigt säkert, men ett är säkert viruset kan INTE spridas, om vi låter bli, att träffa folk eller att resa. Speciellt viktigt är det att hålla sig hemma, så inte befolkningen i andra kommuner råkar illa ut och inte får den vård de kanske måste ha , därför att vi varit obetänksamma. Södermanland ett varnande ex. redan. Där är sjuktalet högt, kanske på grund av, att 08- orna åkt ut till sina sommarstugor, misstänker jag.   

  

    I morgon ska jag ta kontakt med PROs ordf. så vi kan få igång arbetet i vår kontaktgrupp. Jag hoppas, att vi kan ringa varenda medlem i PRO Burträsk och förbereda dem för vad, som komma ska. Joker vår gamla kloka hund håller, naturligtvis med mig.

 

Elle och Joker

är jag en summa
på ett kalkylblad ?

hur mycket
kostar det

att rädda mig
om jag blir sjuk

kommer man ens
att försöka

att rädda oss "gamlingar"
ska vi offra framtidens ekonomi

för att rädda 70 + are ?
det tycker inte
näringslivet

har inte de ungas liv
ett högre värde

eller den
som utbildat sig
gått på Chalmers

hur gör man i sjukvården
om respiratorerna saknas

vinsterna blir
ju större för samhället

om vi satsar på ekonomin
tycker näringslivet

vad jätteproppen Orvar
tycker
bryr sig ingen om

De är ju bara " gamlingar"
68 generationen
som dör

vem bryr sig
av Ragata
Jag är rasande
på politikerna
som sparat på
vår gemensamma sektor
sedan 1990

slimmat vår sjukvård
maximalt
sänkt skatter,
ökat ojämlikheten

BNPS del
av den offentliga sektorn
har minskat
6 % framtill 2019

det låter lite
men blir vid
ett coronautbrott
en katastrof

det har gjort
att vi fått
en katastrofal omfördelning
av förmögenheter
300 miljarder i vinster till
banker och företag varje år

jag blir så förbannad
på näringslivet som
utnyttjar krisen för att
kräma ut allt, som bara går
av de människor
som skapat deras förmögenheter

våra barn
ska nu börja avbetala
på statsskulden igen
just när min generation
betalat för bankkrisen
näringslivet kommer
som vanligt
att sko sig på oss

dags att starta arbetet
för ett hållbart samhälle
utan hysteriskt kassaflöden
och just in time filosofi
utan lagerhållning
efter Corona krisen

hoppas jag
att många inser att
marknadsekonomin
är en katastrof vid samhällskriser

det är som det är
det blir som det blir
men ett är säkert
marknadsekonomin fungerar inte
vid pandemier
av Ragata

Senaste kommentarer

I går | 19:05

Kul att läsa dina barndomsminnen, bra skrivet och igenkänningsfaktorn är mycket hög. 👏💐😄 Gun-Inger

...
09.11 | 12:12

Låter väldigt bra! Må gott och hälsa H-E!💕

...
08.11 | 07:48

Det låtee härligt, Elle! Ja, ibland lönar det sig att invänta sig själv.😘❤

...
07.11 | 23:46

Det låter väldigt bra Elle! Fortsätt på samma sätt! Vi ses snart i stora staden .
Kram från Stig och mig

...