Tankar från en karantänsenior.

Korta fakta från Pensionsmyndigheten 2020

 

Fakta om allmänn pension och total pension

 

Allmänn pension består av inkomstpension, premiepension, tilläggspension och garantipension

 

Den totala pensionen består av allmänn pension, tjänstepension och privatpension

 

Antal pensionärer med allmänn pension

2,3 miljoner (dec. 2019 )

 

Genomsnittlig allmänn pension före skatt

Kvinnor: 11 600 kr per månad före skatt ( jan 2020 )

Män :    14 600 kr               "

 

Genomsnittlig total pension före skatt

Kvinnor: 14 500 kr per månad ( 2018 )

Män:      21 000 kr            "

 

Kvinnors totala pension, som andel av männens i genomsnitt

69 % (2018 )

Kvinnorna är de stora förlorarna i det nya reviderade pensionssystemet. I grundpensionen är skillnaden i genomsnitt 3000 kr per månad. Den förstärks av den totala pensionen, där skillnaden har blivit 6500 kr i genomsnitt , tom om de har samma utbildning och samma jobb och arbetat lika länge, som männen men har fått en lägre lön.

 

   Det som har hänt är, att de som i huvudsak är beroende av de allmänna pensionerna, både från ATP och det nya systemet , relativt sett blivit fattigare och att de för många med låg lön, inte alls lönat sig att arbeta hela livet. Om ingenting förändras kommer det, att fortsätta i samma riktning. Sverige är det land i Norden där andelen fattiga pensionärer vuxit snabbast och värst drabbade är de äldre pensionärerna.

   

   Detta handlar inte om olyckliga omstänsigheter, utan att systemet riggats på detta sätt. Det är meningen , att vi i takt med stjälens och kroppens förfall ska bli fattigare och fattigare. Det är detta, som händer oss pensionärer idag. Det är inte värdigt ! Dessutom är vi pensionärer knappt representerade i Sveriges Riksdag. 2,6 % är över 65 år där.

 

     En av dem, som sitter i riksdagen idag är den åldersrika Barbro Westerholm, numera liberalerna förr Fp. Hon satt  som representant för Fp i den hemliga pensionsgrupp, som utformade det nya pensionssystemet. Hon har inte sagt ett pip i denna fråga, trots att hon fortfarande sitter i riksdagen och måste ha insett, att det nya pensionssystemet är en katastrof, som ger så många fattigpensionärer. Själv drabbas hon däremot inte, som riksdagsledamot, men vi andra....

 

Politikernas arvoden i förhållande till pensionerna.

Pension

1995 högst ATP 14 169 kr / månad

2016 (dec.) var motsvarande belopp 17 889 kr alltså en ökning med

3 717 kr = 26 %

Räknas inflationen bort blir har hans ( det är en han ) pension ökat med 190 kr under 21 år.

 

Arvode i riksdagen

1995 fick en riksdagsledamot 26 500 kr i arvode.

2016 är arvodet 63 800 kr= en ökning på 37 300 kr/ månad

eller drygt 140 %. Räknar man bort inflationen har arvodet ökat med

30 700 under 21 år

 

Alltså 190 kr respektive 30 700 kr / månad

Alla belopp före skatt. Riksdagsmännen har i likhet med andra, som inte är sjuka, arbetslösa eller pensionärer fått 5 jobbskatteavdrag framtill 2016. Det 6e fick de i dec. 2018, när borgarna drev igenom sin budget. Detta gör att skillnaden mellan en ATP pensionär och en riksdagsledamot är ännu större idag 2020. Detta gäller de pensionärer, som har det bäst. Vi andra, som har det nya reviderade pensionssystemet har det betydligt magrare. Detta återkommer jag till. 

forts, följer med Korta fakta från Pensionsmyndigheten 2020, nästa gång.

 

Det reformerade pensionssystemet SOU 1994:20 har aldrig underställts folket i val. Trots att det är en mycket viktig ideologisk fråga ur jämlikhets och jämställdhetssynpunkt. Den politiska enigheten gör det möjligt, att gång på gång sänka pensionerna, vilket drabbas de lågavlönade hårdast utan debatt i riksdagen. "Bromsen" med sänkningar, som följd har redan slagit till tre gånger. Det är vi pensionärer, som får stå för hela den ekonomiska risken, när ekonomin går dåligt. Svårast drabbas kvinnorna, som har de lägsta pensionerna och lever längre, de hamnar under Eus fattigdomsgräns. På 10 år ökade antalet fattigpensionärer i Sverige från 148 000 till 355 000 eller från 10 % till drygt 18 % av pensionärerna . I Norge och Danmark gick utvecklingen under samma period i motsatt riktning : från 18 % till 9 % respektive från drygt 17 % till 9 % på tio år.

forts. följer

🤔 BLEV DET NYA PENSIONSSYSTEMET "JUVELEN I KRONAN " NÄR DET GÄLLER SOCIALA REFORMER ELLER BLEV DET EN GRÅSTEN ? 

LÄSER JUST NU INGA-LISA SANGREGORIO, BLÅSNINGEN. KARNEVALS FÖRLAG.HON JÄMFÖR PENSIONÄRERNAS INKOMSTUTVECKLING MED RIKSDAGSMÄNNENS ARVODEN. EN IDE ,SOM JAG SJÄLV TÄNKT PÅ. SKILLNADEN ÄR CHOCKERANDE. JAG ÅTERKOMMER I FRÅGAN , NÄR JAG LÄST BOKEN OCH TAGIT FRAM RELEVANTA SIFFROR.

🙂  Grillad renytterfile med grillad squash, lätt stekt kokt färskpotatis med capris och grönkål med purjolök, så himmelskt gott.Det åt vi igår. Ska jag säga,som det egentligen är, så gillar jag fisk bättre än kött, men ibland slår urtidskvinnan till och jag bara älskar kött, men inte vilket kött som helst, det ska vara vilt eller lokalproducerat, helst lamm, men i bland tom gris, om det är lokalproducerat vill säga.

 

     Ren gillar jag skarpt efter våra år i Jokkmokk. Skav är bäst, sedan kommer souvas dvs rökt skav och file. I går gjorde jag grillad renfile för första gången. Jättegott ! Att vi åt tillsammans med gamla goda vänner, gjorde inte saken sämre.

 

     Tänk vi jobbade ihop på 80 talet, men när vi nu träffas är det,som om vi aldrig varit ifrån varandra. En i gänget är död, en annan är intagen på ett hem, dement, vilket är ofattbart. Vi tycker inte själva, att vi har åldrats, men det har vi. 40 år har gått, sedan vi lärde känna och jobba med varandra.

 

    Vi har upplevt en hel del tillsammans, både roliga och tråkiga saker, men vi kan fortfarande skratta tillsammans. Det är faktiskt huvudsaken i dessa coronatider !  I dag träfffade vi våra (unga) gamla grannar i Kvarnriset i deras fina bagarstuga och drack kaffe i fina tunna porslinskoppar med blommor. Hembakade bullar var det till. Gott !

 

   Vi pratade gamla hästminnen och skrattade åt våra äventyr tillsammans. Barnen är inte längre barn, utan unga vuxna med egna liv på universitetet, gymnasiet och i dataspelsbranchen. Vi kom ihåg hur He lärt dem köra traktor och hur Joker jagade deras höns, medan han själv låg och snarkade under bordet.

 

     Att skratta och glädja sig åt det lilla med sina vänner, det känns väldigt bra, dessutom gläds jag åt, att få börja på min kurs "Bilden som språk" på Edelviks folkhögskola den 26 aug. i höst. Det finns nu 13 anmälda, så kursen blir säkert av. Vilket gläder mig mycket.

 

    Jag längtar efter att få göra skulpturer, som varit min dröm det senaste två åren. Hösten kommer, att bli jättespännande med eller utan corona....dessutom hoppas jag äntligen få presentera min dikt, om framtiden efter coronan på Berättar och skrivkursen, som jag började på i våras på Edelvik.

Senaste kommentarer

29.06 | 21:01

Man gör det med pennan, som mor Helena sa.

...
29.06 | 08:34

Bra skrivet syrran!

...
19.05 | 21:25

Finns på www.facebook.com/anncharlotte.olsson.92 och på Messenger på m.me/anncharlotte.olsson.92

...
19.05 | 21:23

Mycket troligt att de var kusiner! Åh, jag skulle bli oerhört glad om du kunde berätta lite om Jonas och Hanna! Jag har ju aldrig träffat dem.

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS