Stall Helles hästliv.

Härligt körväder....

24/3 Flunsan har slagit till....

  Usch, vilken vinter ! Först jätteont i ryggen, sedan flunsan....Nej, detta år bli vår sista vinter med hästar. HE har dessutom varit utslagen periodvis, också, åldern börjar ta ut sin rätt.


     Hädanefter blir det solsemester på vintern, om vi ska överleva någorlunda. Tittar nu på en mindre bostad med mindre snöskottning och städning. Inte lätt, bostadsbristen är stor, även i Burträsk. Väldigt få hus ute till försäljning. Helst ska det vara ett enplanshus i ett trevligt område, men var finner man det ?

   Tur att vi inte sitter i Sjön. Vi kan bo kvar om det kniper, men nog skulle vi vilja flytta innan hösten, om det går. Hoppas att vi lyckas med det....
vi kommer att få full kubbning med att göra oss av med alla grejer, tur att vi är proffs på att flytta...flyttkittet måste tas fram efter 9 härliga år i Kvarnriset.


    Jag är jätteglad, att vi tog chansen, att gå all in med sportkörningen och träningen av våra hästar. Det har varit jätteroligt, men nu kommer nya tider.....och nya intressen. Hoppas bara, att stall HEllE fylls med nya hästar och att stället utnyttjas av hästintresserade människor. Vore mycket synd annars.

     Bättre hästställe än Kvarnriset kan man inte få med underbara rid och körvägar, egen körbana och en liten beslyst ridbana plus ett varmt stall och en varm stallkammare. Vilket är helt underbart på vintern.

     Alla faciliteter finns för den hästintresserade plus, att gården ligger mycket vackert mellan Kvarnrisbäcken och Bureälven. Finare hästställe med jättetrevliga grannar  finns inte. Hoppas att flera hästägare får nytta av denna fina hästgård, som är helt perfekt för sitt ändamål. Dessutom har vi en egen skog vi kan plocka bär i och en älv vi kan fiska i. Inte alls illa ! Bästa stället hittills, som vi har bott på. 

Elle

13 mars. Vilken otrolig liten pålle !

Stickan är verkligen en otrolig liten flinga. Stark, modig, tuff, framåt och väldigt energisk. Strike II är nog den roligaste och friskaste flinga jag känner. Aldrig halt, alltid arbetsvillig, aldrig slö, aldrig ovillig. En fantastisk liten ponny helt enkelt, ett väldigt bra köp av en blivande tävlingshäst.

   Jag köpte Stickan vid 12 års ålder. Han var  då ganska  busig och väldigt svårriden. Han bockade mest och jag undvek , att rida honom ensam, för då åkte jag av. I körning har Stickan alltid varit ganska exemplarisk. Visserligen kan han bocka i vagnen och slå mot den, om han tycker, att jag håller honom för hårt, men det händer sällan numera.

  I dag är Stickan, som en " vanlig" pålle eller nästan. Glimten i ögat har han fortfarande och busa kan han, men han vet numera var gränserna går. Han gillar att komma ut och står blickstilla vid från och anspänning. Köra honom ensam är helt säkert.


    Han lyder numera minsta lilla vink. Som tävlingshäst har Strike II varit helt underbar. I maraton är han helt självgående, det är bara att styra och hålla i sig, resten sköter han själv.  

  Att få uppleva en sådan körhäst, som Stickan är få förunnat. Numera är han dessutom en riktig läromästare, som har lärt upp väldigt många kuskar.


      I går körde vi som vanligt till Örvattnet i trav.
Jättekul. Full fart och fullt focus hela tiden. Stickan gillar dessa utflykter. Konditionen är det absolut inget fel på. Stickan är en riktig urhäst, när det gäller. Undrar hur länge han ska vara så energisk och framåt. Tröttnar han aldrig ?

Elle

8 MARS. TRE ANLEDNINGAR, ATT FIRA.

  Vilken toppendag ! Strålande sol, 35 årig brölloppsdag, internationella kvinnodagen och min födelsedag. Kaffe på säng, en bukett tulpaner, en engelsk pelargon plus en vackert blå hortensia. Vad mera kan man begära ? Inte mycket går upp mot detta. Dessutom slapp jag baka och städa, gästerna hade en god kaka med sig och städa hann jag inte, som vanligt, ska tilläggas...

     Istället blev det en härlig ridtur på Stickan i det fina vädret tillsammans med Maj-Britt och hennes pålle Smirre, som kördes i vagn. Stickan var som vanligt pigg, glad och arbetsvillig. Anita kom och red Flack, som också njöt av utflykten och den varma solen.

    
     Äntligen sol ! Jag blev så glad att jag tillbringade fem timmar i stallet med ridning, städning, prat och pyssel i allmänhet. Det kändes nästan, som förr i tiden, dvs i höstas, när jag var 6 timmar i snitt i stallet varje dag och red eller körde tre hästar, puuh. Hur orkade
jag ?


     Jag kände mig väldigt nöjd , när HE ringde in mig till middag vid femtiden. Igår galopp med Elisa och Flack  minst 6 km till Örvattnet, idag trav dit. Inte dåliga motionsturer, varken för hästarna eller mig i den backiga terrängen.

    Den 8 mars 2018 ska jag minnas med glädje, det var dagen vi firade 35 årig brölloppsdag och min sjuttioförsta födelsedag. Halleluja ! Elisa känner ingen vars mormor galopperar fortfarande, säger hon. Någonting som känns lite oroväckande, men också kul !

    Jag kommer nog, att galoppera och åka slalom, så länge jag bara står på benen eller inte bryter benen, den dagen Stickan lyckas bocka av mig. Han kan inte låta bli, när han blir för laddad och vältränad. Därför undviker jag dressyrbanan, numera, när han får vårkänslor, men rida vill jag, eftersom jag älskar det ! 


    Byggsiljumbacken nästa ! Jag älskar, att åka skidor, så nu kommer jag ! Det är bäst att passa på medan man kan, tids nog hinner man vila... och sitta inne och häcka framför staffliet....


Elle

4 mars. Joker , en riktig vinterhund !

Joker gillar snö och kyla i motsats till oss andra i familjen. Han kan vara ute och snusa i timmar och får aldrig riktigt nog, när det är vinter.

  Vi andra inklusive Boy häckar framför TVn, där skidsporten dominerar. När jag är ute kör jag släde med Strike II, som också gillar vintern. Han är nu lurvig som en björn, men alltid lika energisk och pigg. Han verkar aldrig mogna och bli gammal och lugn. Nej, fart och fläkt ska det vara. 

   Skulle önska att jag var hälften så energisk, som Stickan, som fortfarande är ett riktigt krutpaket, trots sina 22 år.

  I går körde jag en tur till Örvattnet i arbetstrav, eftersom Stickan ville hinna upp Flack som Anita ridit ut med. Stickan skrek hela vägen och fick mer och mer bråttom, när han närmade sig Flack trodde han, men Flack hade tagit en annan väg, snopet nog.

  Jag bara satt och njöt av färden, som gick i en behaglig arbetstrav och där jag inte behövde göra någonting annat än att hålla i tömmarna. Farthållningen skötte Stickan själv, det är helt otroligt så pigg denna lilla ponny fortfarande är. Viket driv han har !Han verkar inte förstått, att han har blivit en gammal ponny !

    Precis som vi inte hellre förstått, att åren har sprungit ifrån oss den sista tiden. Att ålder är ett  relativt begrepp har jag nu börjat förstå, gammal känner man sig nästan aldrig.

   Väl hemma kom Jenny och Anita för att hämta selarna jag sålt till dem. Avvecklingen av hästverksamheten har nu så smått börjat. Det känns både lite sorgligt, men samtidigt bra för oss, som nu vill göra lite andra saker än sköta och träna pållar.

Elle     

Fre. 23 febr. Sista helgen med OS !

Helt slut efter en extrem sportdag i vinter OS. Först besvikelsen i morse för att skidcrosslaget misslyckades så. Herrarna kom inte ens till final och Sandra Näslund blev snöpligt 4a. Hugaligen inte kul ! Så uppladdning inför skyttestafetten för herrarna. Den blev en riktig rysare.


   Ida och Kim gjorde oss sällskap framför vår lilla TV. Vi slog vad om placeringen. Buden var många. 4a, 5a och brons trodde jag på. Så fel vi fick och så spännande det blev. Vi satt och hoppade framför TV.


    Inte trodde vi väl, att det skulle hålla och bli guld, men det blev det, jippi....när sedan både damerna och herrarna gick till final i curling, ja då bäddade det för ytterligare två dagars OS spänning och väldigt lite gjort hemma.


     Vi får dessutom inte missa varken tremilen för damerna och femmilen för herrarna. Numera tror vi , att allt är möjligt i detta Os. Jag får väl ta itu med allt på måndag, nu orkar vi bara med OS och mata och sköta pållarna.

Elle

Svinkallt idag, burr ingen körning....

Fy, farao, vilken kyla. Nu börjar det bli nog. Tjugograder i morse, nu vid halv fem tiden nästan 15 grader. Det för kallt för mina händer.

Det får bli målning hela dagen idag plus brevkursen i teckning och målning. Nu längtar jag efter sol och värme....


En riktigt härlig körtur idag lö 17 febr.

Idag var det en idealisk kördag efter damernas silver i OS stafetten. Lagom kallt och vindstilla. Jag fick sällskap av Åsa Som fotade Stickan eftersom jag har så lite bilder av oss två tillsammans med korgrisslan.


  Strike var pigg och alert som vanligt. Ju mera han går ju piggare blir han. 7 km i långsam arbetstrav är ett perfekt tempo, att ställa in farthållaren på. Han får skritta nedför och uppför de brantaste backarna ifall vi skulle träffa någon bil eller skoter.

      De dyker upp tämligen fort så det gäller att vara beredd att lyssna ordentligt och vara beredd. I förrgår körde jag i snödrivan, med risslan, vilket gjorde att jag flög av den hala kuskbocken på korgrisslan och landade på den stenhårda vägen.


    Resultatet blev ett blått och svullet ben, men Stickan stannade tack och lov , när jag ropade på honom, trots att han hade travat ganska friskt. Han är verkligen världens lydigaste "flinga" numera. I morse hade svullnaden gått ner och jag kunde köra igen, suck !


   Man är ju numera "vig, som en byrå" så det behövs inte mycket innan man trillar omkull. Det märks i vinter, att jag inte är så balanserad längre, men så länge lårbenshalsen håller får man vara nöjd.I morgon blir det Örvattnet igen, om vädret håller sig varmt.

Elle

15jan. Nästan för spännande !

  Vilken lycka ! Att kunna spritta upp, släppa ut pållarna, laga frukost och se damernas skidskytte på TV , som Hanna Öberg dessutom vann. OJ, vilken lycka !

     Inte klokt vad tjejerna åkte och sköt bra ! Heja Hanna, heja Piteå, vilken lycka. Dessutom strålar solen för första gången på ett bra tag. Mycket hästskötsel och mockning, eftersom Herr Persson fortfarande är krasslig, men det går faktiskt riktigt bra. Måste bara försöka hinna köra pållarna också mellan alla andra aktiviteter, som skidskytte tex.


    Det är otroligt vad det fina vädret piggar upp tillsammans med en guldmedalj. Nu, äntligen känns det som om den långa tunga vintern börjar gå över till vår, jippi. Nästan så att jag kan tänka mig börja städa och tvätta, två aktiviteter som tagit emot väldigt mycket. Matlagning och disk och hästarna har tagit all min tid plus os, förstås.

   Jag tittar också i smyg på lägenheter och hus. Vi har nu bott snart 9 år i Kvarnriset, som börjar bli för tungt för oss. Bostadsmarknaden i Burträsk är helt borta, inte en kåk finns ute. Bara jättedyra tråkiga lägenheter i stan finns, någonting jag inte vill ha. Anderstorp lockar inte med sin spånplatta och ganska fantasilösa och torftiga standard.

     Läkarvägen är ganska skaplig , men skulle inte gillas av Joker och Boy, Moröbacke, Morön och Bergsbyn är för avsides, likaså Ursviken. Höghusen i stan för tråkiga och dyra. Där finns lägenheter vid älven, men tveksam till att bo i ett höghus av trä efter att ha upplevt två bränder. 


     Det får bli Kvarnriset så länge, men vi får väl starta döstädningen med försäljning av våra hästgrejer, så vi kan flytta, när vi behöver. Vissa saker måste förberedas och kan inte skjutas upp hur länge som helst, även om också tror att vi ska vara unga och vitala för evigt. Något vi har insett i vinter, att vi inte är längre. En trivial förkylning är tillräckligt för, att däcka personer i vår ålder nuförtiden, suck.. 

Elle


     

13 febr. OS - en orgie i vintersport !

En riktigt härlig och lugn sport och stalldag. Hästarna har vilat i hagen efter flitigt körande till Örvattnet tre dagar på raken. Eftersom HE är sjuk i flunsan, så har jag skött stallet och hästarna på heltid varvat med matlagning, tittande på Os och akrylmålning. En ganska skön kombination efter flera månaders uppehåll med stalltjänsten. Jag känner mig nu ganska ok igen efter flera månaders eländesvärk.

     Jag gav nästan upp tanken på, att köra och rida, men gjorde det ändå. Det känns inte roligt när man inte kan sova på nätterna efteråt. Köra går faktiskt riktigt bra ! Träna är bara blaha , blaha, då har sjukgymnasterna inte provat själva, när det värker så musklerna skriker i hela kroppen. Hädanefter gör jag bara sånt som känns bra, dvs kör häst. Simningen får vänta ett tag, jag blir bara dålig av den. 

    Visserligen älskar jag, att rida, men jag ska vänta fyra veckor till, så att uppåttjacket dvs kortisonet fått verka ordentligt. Nu är det roligt ,att gå till stallet och pyssla om pållarna igen. Stickan har fått en halsdusch, han svettas så förfärligt plus en liten rakning av halsen.

    Svansarna har ansats och tvättats och manarna ska nu friseras fina. Stickan är otålig, som vanligt. Han har nu börjat få rapsolja för, att få mera energi och bli riktigt pigg, att köra. Han kan ju inte äta havre längre på grund av risken för fång, tyvärr. Dessutom ska båda pållarna få extra vitaminer inför pälsfällningen, som nu har påbörjats.


    Båda är extremt långhåriga, eftersom jag inte klippt någon av dem, inte ens Stickan i vinter. Han har gått ovanligt lite på grund av mina krämpor, men svettas som en gris, så hårremmen och manen blir alldeles styv. Usch ! Vi har tex. aldrig varit till ridhuset i vinter och tränat, utan mest ridit eller kört hemma.

    Tre pass i veckan tycker han är jättelugnt, som är van att gå minst 5-6 dagar tidigare. Rena semestern nu förtiden, tycker Stickan. Flack, som har ridits av Anita och Elisa tycker, att han borde få galoppera mera. Han blir ganska busig, när ridturerna blir för sällan.

    Jag ska nu börja köra honom med vagn lite längre turer åtminstone några gånger per vecka, så han blir mera ridbar. Jag vill ju inte att varken Anita eller Elisa ska åka av på den isiga Örvattenvägen, när han busar.


Elle


   

   

   

10 febr. Äntligen varmt körväder !

  Idag gav sig hästkaravanen iväg till Örvattnet. jag körde Stickan med rissla, Maj-Britt körde Smirre med vagn och Anita red Flack. Nu börjar det fungera riktigt bra, att ta med Smirre. Han är visserligen väldigt ivrig, men det kommer att bli lugnare ju mera vi kör.

    Fördelen med turen till Örvattnet är att hästarna får springa av sig lite överskottsenergi i alla backar. Stickan gick turen igår, så han var riktigt på hugget idag. Han är så att ju mer han går ju roligare blir det. 7 km i skritt och korta intervaller i trav i backig terräng är riktigt bra träning.

   Flack blev alldeles för laddad, han vill helst galoppera i backarna. Jag blev tvungen att sakta ner så att Anita inte skulle åka av. Om vädret fortsätter vara varmt så ska det bli många härliga slädturer framöver. Dessutom får jag nog rasta av Flack i vagnen. Han gillat verkligen våra utflykter.


Elle  

4 jan 2018. BURR -20 GRADER IDAG....

  Nu börjar vi bli trötta på kylan och vintern. Det räcker nu....idag har jag inte ens varit ute. Jag red igår tillsammans med Anita och det känns i min rygg idag. Får ta det lugnt med ridningen ett tag. Ska simma i morgon istället.

  Väntar nu bara på vinter OS framför TVn. Det är det enda man kan göra nu för tiden i detta svinkalla väder. Måtte det bli vår snart ....

Elle

2018 LÄNGTAR EFTER VÅREN...

Äntligen är julen över. Jag längtar efter våren och värmen. Det sägs att man blir frusnare med åren, det är nog inte bara hur man säger, utan hur det är.

  Lite sol vore inte helt fel, om jag finge bestämma. Jag är drömmer nu bara om värme, sol och sommar. Vinter och mörker är verkligen inte kul, kanske dags med en tripp till varmare länder ?

Elle

GOTT NYTT ÅR !

Nyårs afton närmar sig med stormsteg. 
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR
TILL ALLA ! ÖNSKAR VI från 
 stall HELLE I Kvarnriset

Två härliga ridturer idag.

Idag tog He fram Jonten för att ploga ridbanan bla. Under tiden red jag och Stickan Sågverksrundan ja, red och red Stickan tyckte, att tre dagar sedan sist var för länge, han var som en levande dynamitgubbe. Han bockade tre fyra gånger, innan jag nådde stora vägen, vilket gjorde att jag trodde, att sadeln satt fel och vände för att korrigera den.Om den satt för långt fram, så sköt jag tillbaka den för att inte åka av. Nu blev det lugnare, men Stickan var väldigt laddad. Han slutade att bocka i alla fall. Fyra timmars innevistelse på grund av hovslagaren, kan bli för mycket. Stickan längtade ut och var väldigt taggad, men lugnade ner sig, när han fick pulsa Sågverksrundan i 30 cm snö. 

Säga vad man vill om Stickan, men lat vet han inte vad det är. Ta det lugnt kan väl andra göra , inte han, som bara är en 22 årig flinga. I morgon ska han få dra korgsläden och trava, så mycket han vill ändå längst bort i Örvattnet. Då ska väl springet i benen bli lite bättre.

Flack han var som vanligt. Pigg, men väldigt snäll och väluppfostrad, trots möte med grannens traktorsnöslunga. Va då, det där vidundret bryr jag mig inte om, när matte leder förbi mig. Helt onödigt enligt Flack, vem bryr sig om en snöslunga ? Inte idag i alla fall. 

Elle

Det är aldrig för sent, att lära sig...

Idag är det äntligen riktig vinter. Blått, disigt, singlande snöflingor. 10 grader kallt, burr. Det blir nog att kura inne med glögg och film på TV plus min träningscykel, förstås. Cyklar en timme om dag, som rehab träning för mitt högra ben, som värker på nätterna.

I går red HE och jag till Örvattnet på en skrovlig och isig väg. Det besvärade inte hästarna , bara oss. Nu längtar jag efter att få köra korgrisslan i nysnö. Det är verkligen härligt. 

Annars är det våren och sommaren som hägrar, men först ska jag åka skidor på längden och tvären och åka spark på skaren i vårsol. Måla kommer jag att fortsätta med, jag letar bara efter bra motiv just nu. Vinter bilder är svåra att måla, så det får bli stileben , interiörer och porträtt. Ev. några hästar, när jag blir riktigt inspirerad.

Jag skulle så gärna vilja ställa ut lite tavlor till sommaren, men då måste jag ligga i. Det tar lång tid att måla och ibland tryter inspirationen. För att kunna måla, måste jag känna inspiration och lust. Bara transpiration räcker inte. Suck...Hur som helst ska jag gå på Edelvik efter jul för att få lite peppning och lära mig nya saker. Det är aldrig för sent, att lära sig nya saker.

Elle

 

Första advent !

Vad jag längtar efter våren och ljuset. Visserligen är månen knallgul i kväll och det känns lagom kallt, men ändå...förkyld har jag varit i en vecka nu, trots vaccination...yr, illamående och emlig, men på bättringsvägen. Mitt onda ben har kryat på sig och livsandarna börjar återvända.

    Hästabstinensen är svår och Stickan har fått en veckas semester för förstas gången i sitt liv. Han verkar rätt nöjd, om jag får säga det själv. Jag däremot är jätteuttråkad, när jag inte kan rida eller köra. Åsens Willgot saknar jag jättemycket,men jag hoppas, att han blir väl omhändertagen, där han är. Han var ett riktigt charmtroll.

  Stickan kan fortfarande busa. Han lyfte av handtaget i hagen häromdagen och smet ut, när husse var för långsam med att ta in honom. Han testar HE hela tiden både i körning och genom att  försöka smita ut ur hagen. Strike II är sig fortfarande lik och jätterolig att rida ut på. 

   Stallet är nu julfint tack vare Elisa , Jenny och Maria. Det var en ren fröjd att gå ut dit igen. Nu längtar jag efter att komma igång med ridningen igen efter denna eländiga höst.

Elle  

Äntligen vinter !

Äntligen vinter ! Som jag längtat. Jag avskyr mörker och regn. Jag vill ha sol, kyla och vit snö. Ljuset är viktigt för mitt och många andras  välbefinnande. Det blir allt viktigare med stigande ålder.

   I går red jag en härlig tur med Stickan, som verkligen uppskattade utflykten. Han var verkligen på hugget och trampade ivrigt på. Gamla fina Strike II , han är verkligen pigg och alert. Här vilar inga ledsamheter, bara han får mat och blir motionerad.

Tänk om jag bara vore hälften så pigg, som han, då skulle jag klara mig långt. Nu väntar jag bara på att börja kunna köra korgrisslan på Örvattensvägen. Det är en riktig höjdare, även om det är kallt.

Elle