Att inreda en bagarstuga till atelje.

Bagarstugan bara målad på framsidan, behöver målas runt om ! Tur att den är liten, så det kan jag göra själv.

Projekt atelje, nu på gång.

Cool Det första steget i ateljeprojektet är nu på G, dvs våra gäster Terese och Joel har röjt runt bagarstugan. Det blev jättefint ! Sedan har Joel hjälpt He, att riva skorstenen, så att vi kan laga taket både ut och invändigt. Just nu är taket täckt av plasty, så det inte ska regna in i bagarstugan.

 

     Brödlådan ska nu rivas och bakbordet kapaas och flyttas till brödlådans plats. Det kommer, att bli ett perfekt ståbord för arbete. Jag längtar efter att måla bagarstugan utvändigt, bara vädret blir stadigare och virket blir torrare. Under tiden får jag dekorationsmåla i vårt lusthus istället. Det ska bli jätteroligt, bara jag kommer till skott. Innan väggarna täcks invändigt och jag börjar riva bakugnen så ska väggarna drevas med lindrev, det klarar jag utan problem själv.

 

      Tur att jag har erfarna byggare, som David, vår granne att fråga. Han gillar också renovering av gamla hus. Han har just byggt deras bagarstuga klar, så han kanske har tid att engarega sig och ge mig råd i mitt projekt. Det är verkligen mycket värt !

 

Elle

 

Bagarstugan nu kartlagd.

Brödlådan är verkligen imponerande.

  Expertisen är nu tillfrågad om upprustningen av bagarstugan. David föreslog följande åtgärder.

Inne:

1.plasta in alla väggar vid rivning av muren ner till hällan. Lägg på en skiva, som arbetsyta.( mitt förslag ) Skivan ska gå utanför fundamentet, så att jag kan sitta med en stol under skivan. blir en rejäl arbetsyta.

2. ny tröskel

3.ta bort bakbordet.

4. riv bort den del av inner och yttertaket runt murstocken, som är ruttet. Byt del av taket och bärandebjälklag, som är ruttet.

5. Byt yttertak. Svart plåt bäst.

6 täta alla stockar med lindrev, måla väggarna och fönstren.

7. fönstren gamla med handblåsta rutor, bör behandlas försiktigt så att de ej trillar ut. ant, 18 00-tal.Ej kittade, små träkilar istället.

8. Sätt in gjutjärns kamin med platta i hörnet närmast dörren. Gör ställ för veden vid dörren.

9. Behåll ev. brödlådan som förvaring.

10. dra in el

Utomhus:

1.ta bort alla träd mot huset och de som står för nära.

2. gräv undan gräs och löv från grunden av huset.

3. måla med fasaden med falu rödfärg.

4. måla fönsterramarna.

5. dekorera blindfönstren

 

 Stugan nu uppmätt. Större än jag trodde. 5,25 cm x 4,30 cm dvs drygt 20 kvm, 8 kvm större än kyrkstugan jag tittade på. 

Utgångsläge-ett ruckel

Åsa kavlar och David gräddar i deras "nya" bahgarstuga, som tidigare varit vårt gårdshus.

Ler stort Jag älskar att baka i bagarstuga, men det gör jag hos grannen Louise, som har en jättefin bagarstuga med stenugn. Vår bagarstuga är ett ruckel just nu dvs innertaket håller på att rasa in , taket har läckt in bredvid skorstenen, tyvärr, så att muren har spruckit och skorstenen håller på att rasa. Timmerstommen hoppas jag är frisk. Golvet med de breda gamla plankorna ser fint ut.

 

Tänkbara åtgärder:

    Alla fönster måste renoveras, kittas om och målas eller så byter vi till fönster i samma stil. Timret måste tätas, nu blåser det in. Vi måste kolla att inga stockar är ruttna. Funderar på att riva innertaket och använda de fina bräderna till ett tak i nock. Yttertaket måste bytas till ett nytt svart plåttak.

 

     Bakugnen ska rivas, i alla fall den övre delen, den undre skulle kunna göras till en arbetsyta.Det gamla bakbordet ska Louise få till sin bagarstuga. Den stora brödlådan kanske jag ska behålla som förvarings utrymme med fack. Jag skulle gärna vilja ha en värmekälla i stugan, gärna en kamin eller vedspis. Placeringen av kaminen eller järnspisen tål att tänka på....Golvet ska målas.

 

    Vi måste ta dit en elektriker och dra in el. Belysningen är viktig, när man målar eller tecknar. Fotogenlampan kan också användas,som mysbeslysning, tre fönster varav ett är igenspikat längst ner, så ljusinskläppet är bra och utsikten mot Bureälven jättefin.

 

     Måste nog röja bort några små träd, men den största tallen  måste jag också ta bort, tyvärr.Panelen måste målas utvändigt i falu rödfärg..Stockarna måste målas invändigt, för att stugan ska bli ljusare och se större ut.Antikvit eller ljusgrå. Undrar vilken färg man använde förr i så fall ? Dörren är vacker med gammalt smide, men ganska gles. Måste kanske tätas på något sätt. Det ska bli roligt, att göra. Jag längtar efter min attelje.

 

Elle