Om mig

Zip och Pyret

Om mig

Jag heter Jenny Pleym och bor i Skephult, 2 mil söder om Borås. 

Jag har haft västgötaspets sedan 1990 då jag köpte Pyret, en 2,5 år gammal, oregistrerad omplaceringstik som bara vistats på en gård på landet i Skåne. Pyret var hjärteknipande söt, lojal, trogen, lydig och mycket förarbunden. Hon fick prova på lydnad och agility och gjorde allt man begärde för att vara till lags, men inte för att hon själv tyckte det var så kul…. Pyret dog i juni 2004 och blev 16 år.

 Under tiden med Pyret blev jag biten av hundsporten och framförallt agilityn. Jag insåg snart att jag behövde en fartigare hund. 1995 importerade jag en australian shepherd, Zip, från England. Zip var vacker, livlig, lydig, lekfull och mycket stabil. Med henne tävlade jag agility, lydnad, spår och ställde ut. En kväll i januari 2001 när hon var endast 6 år fick Zip kramper som inte gick att häva, troligen orsakade av hjärntumör, och fick avlivas. Det var den värsta sorgen jag upplevt i mitt liv! Tack och lov fanns Pyret, 12 år, till tröst. Hon var dock för gammal för att få en ny livlig valp i huset, så jag tog en timeout i hundsporten medan Pyret fick leva färdigt sitt liv.

 I juni 2004 svarade jag på en annons i Borås Tidning om ”västgötaspets tik 8 mån till salu” och träffade Höckgårdens Ida. Hon har allt jag kan önska hos en västgötaspets: livlig men sansad, arbetsglad, vallande, fartig, lydig, snäll mot folk och fä, gårdstrogen, tålig, terränggående, sund och vacker! Med Molly har jag tränat och trävlat agility, lydnad och viltspår. Dessutom har vi tränat lite vallning av nötkreatur på somrarna.

Sommaren 2009 hade Molly en kull valpar efter SEUCH Chipsmakers Xiluris. Det blev tre hanar och en tik: Piggy, Micki, Pajas och Rudi. Piggy fick stanna kvar i familjen. Hon har haft två valpkullar, 2014 och 2017. Piggy tävlar också agility. Sommaren 2012 fick jag kennelnamnet Knalletorpet. Vi bor i ett litet torp mitt i Sjuhäradsbygden som var centrum för knallehandeln i Västergötland. Vem vet, det kanske har funnits västgötaspetsar på torpet förr, före modern tid....