Blogg 2016

30. dec, 2016

Då är vi där igen, vid årets slut och här vore en summering av 2016 på sin plats men just nu är jag så uppslukad av Asta och hur hon mår efter gårdagens operation så jag har inte lust eller ro till att skriva ihop något. Och då kan man ju genast tro att Asta inte mår bra men det gör hon. 🙂

Igår var det årets längsta och mest nervösa dag för min del. Lämnade in Asta vid 9-tiden på Djursjukhuset i Kumla då hon skulle opera bort juvertumörer. Snacka om en nervös,stissig och långsam dag. Tittade på min telefon säkert hundratals gånger för att se om jag hade något missat samtal från kliniken... Operationen gick bra, det är nu trejde gången vi plockar bort juvertumörer och denna gång blir oxå den sista. Första gången -vilket var för många år sedan togs det bort 5 mycket små juvertumörer i storleken av linser. Andra gången som var för ca 5 år sedan så fanns det en tumör i storleken av en ärta - den togs bort i samband med kastration av Asta. (valde att kastrera henne för att undvika risken för livmoderinflamation och för att få bukt med juvertumörerna) Trots detta kom två tumörer till för ca 1 -1,5 år sedan, dock har dom inte ändrat/vuxit så jag har haft is i magen och så sent som i våras så beslöt jag och veterinären i samband med en hälso/vaccinationskontrol att vi inte gör något åt det. Men så nu i November/December märkte jag att en av tumörerna började växa till och ändra form och jag kan bara inte stunta i det. Så efter veterinärbesök och kontroll så beslöt vi att ändå operera bort det. Vid besöket upptäcktes en liten liten tumör till så nu visste vi att det var 3 stycken att plocka bort och även en liten vårta på ögonlocket. Vid operationen igår hittde dom 2 mycket små tumörer till, så totalt har det opererats bort 5 stycket tumörer, 3väldigt små, 1 som en ärta och 1 som en liten vindruva. Operationen gick bra, fick hämta Asta vid17-tiden och vi tog en lugn och tidig kväll här hemma. Idag har hon piggnat till och är "som vanligt". Dock blir det nu koppelpromenader i två veckor fram över och nu i början lite kortare promenader.  Vad gäller nyår så kommer imorgon Christer och Marie-Louise hit med sina hundar. Gemensam eftermiddagsprommenad, fika, gemensam middag och lite sällskapsspel och kanske en film blir vårt nyårsfirande. Längtar till 2017 då vi hoppas på ett kul, spännande och friskt år.

Önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

22. dec, 2016

Dagarna tuffar på och nu är det inte långt kvar till Julen. Ska bli skönt med några dagars ledighet. För mig och djuren blir det en lugn jul tillsammasn med min familj. Lite julmys och jul mat på julafton och ett gemensamt bio besök på juldagen sen tuffar vi hem igen för att ladda upp för en ny arbetsvecka. Önskar er alla en riktgt skön och härlig julhelg. 

GOD JUL! 

15. dec, 2016

Bara för 1½ vecka sedan gick jag och M-L en gemensam hundpromenad så som vi ofta gör, som alltid pratar man om ditten och datten och allt där emellan och bland annat tog jag upp det där med att ha en äldre hund och vad man gör för dem och hur långt man kan gå om dom behöver extra support i sin ålderdom. Asta är nu 12,5 år och hon är för sin ålder väldigt pigg och fräsch både i knopp och kropp. Visst finns det ålderstecken, det går inte att komma ifrån, hon hör sämre, hon sover djupare när hon vilar, hon har blivit ganska bekväm och vill gärna gå hem/gå in när hon har kissat och bajsat på morgonen eller på kvällen. Ofta sätter hon sig ganska så fort när hon kommer ut och hon visar tydligt " jag är klar - nu vill jag gå in" men hon får ändå hänga med som vanligt på morgonpromenaden och det är inget hon protesterar emot utan hon knatar på. När det gäller kvällspromenad så är jag ganska lat av mig själv och det är ofta att jag bara släpper ut hundarna på tomten så får dom gå iväg själva, Asta är alltid klar först. Men detta är inget som stör. Något annat jag och M-L pratade om var just Asta´s juvertumörer. Jag har vid tre tillfällen tidigare under åren låtit operera bort juvertumörer på Asta, alla har varit godartade och allt har gått bra tack och lov. För något år sedan dök det upp en liten juvertumör till på Asta, liten som en ärta och fram tills nyligen så har den inte förändrats. Samma dag som jag och M-L och jag gick vår promenad så sa jag just - nä, jag kommer inte göra något åt den lilla tumör som finns, den har funnits där under 1-1,5 år, nu är hon så gammal att jag inte vill söva henne osv... Gissa om jag satt hjärtat i halsgropen och nästan mådde illa när jag senare på kvällen kände igenom Asta och upptäckte att tumören har vuxit. Inte jätte mycket men tillräckligt för att jag skulle bli rejält skraj. Och nej, det går inte att strunta i sånt här så jag bokade upp en veterinärtid för kontroll för en vecka sedan och imorse var vi inne. Nervös som tusan. Leif gjorde en grundlig hälsoundersökning och sedan röntgade vi lungorna... Det här är det som är värst... Även om man har en pigg,fräsch hund så vet man att det kan se annorlunda ut på röntgen och finns det förändringar på lungorna  - ja då brukar man varken vilja operera eller göra något annat, ofta handlar det mer om hur lång tid hunden kan/får leva.. MEN jag kunde pusta ut det såg jättefint ut på röntgen. Så även om jag inte skulle göra något så känns det bra iallafall att vi nu har bokat upp dag för operation. 29/12 är det dags. Jag vet att det finns risker men jag kan helt enkelt inte strunta i detta och även Leif vår veterinär höll med mig till 100% - kan man göra något och grundförutsättningarna är bra - då gör man det. 

13. dec, 2016

Igår var vi på årets sista jakt. Strålande sol, gnistrande snö och en riktigt bra jakt dag. Blir ofta inte bättre än så här :)

7. dec, 2016

Puh, känns lika segt som vid förra uppdateringen, tycker inte det händer så mycket men på något sätt gör det nog det iallafall eftersom dagarna rasslar iväg. Happy simtränar varje torsdagkväll sedan några veckor tillbaka. Funkar kanon bra! Asta & Leija slipper simningen i år/vinter. Visserligen skulle dom båda må bra av det men ibland måste ekonomi och tid få styra och både Asta och Leija är till åren och "jobbar" inte längre så därför får Happy lite priotid istället. Lite apporteringsträning har det blivit  - med betoning på lite eftersom det är mörkt ute mest hela tiden. På söndag är det dax för Fidoungar träning hemma hos Lisa. Det ser vi fram emot. På måndag blir det året sista jakt för oss. Fasanjakt står på schemat då. På återhörande - förhoppningsvis vid ett mer piggt och alert humör och känsla i kropp och knopp.