Blogg 2020

5. nov, 2020

Då är andra vågen av Corona här och smittan sprids över allt, tråkigt, oroande och vi alla måste ta vårt ansvar vilket jag hoppas och tror alla gör. Lyckligtvis kan man fortfarande vara aktiv med hundarna på ett säkert sätt. Svårt att få till vettig träning nu när vi gått över till vinter tid tycker jag men man får ta till helgerna och den tid som går när det finns dagsljus. Kommer bli en vintervila för jyckarna runt årsskiftet då jag kommer jobba mycket då UK lämnar EU och Brexit blir av.

I går var vi iväg på en liten andjakt igen, himla trevligt!  2 skyttar och mina två hundar. Blev inte så mycket fågel men tillräckligt för att få både Joy och Happy att få jobba av sig iallafall. Gillar dom här små jakterna. Prestigelöst och trevligt! 🙂

 

27. okt, 2020

I fredags startade jag & Joy på SSRK Bergslagens KKL. Det var första gången för oss båda, jag har varit på väg tidigare att anmäla till KKL med Happy men det blev inte av. Läst på allt om KKL som finns att läsa och frågat många, tränat utefter de input vi fått men tyvärr blev det lite försvårt för oss denna gång. En uslig liten knallning blev vårt fall. En 0:a blev det och bedömningen var klar för oss efter första omgången i skicken av alla 5 ekipage. Så en apport fick Joy hämta iallafall under bedömning. Jag var väl medveten om att det är ett tufft läge, dvs hundarna bedöms under konkurrens och ja den är tuff. Vi stod väldigt nära varandra, en linje med 5 ekipage med ca 2 meter emellan oss, bakom oss stod domaren och även en medföljande åskåkdare, och några meter vid sidan av ett pick-up ekipage. Frestelsen blev för stor för Joy när det föll en and ca 40 meter ifrån oss som hon markerade så väl men inget hände, hon skickade sig själv och jag hann hindra henne från att komma vidare med rösten men hon var 4 meter ifrån mig innan hon kom in och satte sig. Knallning ! Tråkigt men det kan jag leva med. Tur att det inte kom på sista apporten iallafall. Alla hundar som klarat sig vidare från första/andra omgången gick ner närmare mot dammen då det blev många långa och knepiga apporter så jag och ett annat ekipage som tyvärr åkte ut innan det ens börjat pga pip/ljud stod kvar och väntade. De övriga 3 ekipagen fick sina 6 apporter och dom fick alla sina 1:a pris. Roligt och lärorikt att stå kvar och ha chansen att se allt. Kan bli att vi gör ett nytt försök nästa höst. Vi var kvar resten av dagen och var med och apporterade som vanligt på jakten efter första såten. Det gick bra och för första gången fick Joy jobba fullt ut under dagen vilket hon gjorde bra. Det är viss skillnad att stå själv bakom en skytt där man själv kan välja vart man vill placera sig och sedan flytta sig allt eftersom jakten fortskrider.  Hur som haver så fick vi oss en lärorik och trevlig dag.  Under lördagen blev det inte många knop, vi hade en vilo/återhämtningsdag på hemmaplan. Skönt! I söndags bjöd SSRK Bergslagen alla sina funkisar från 2019/2020 på en föreläsning med hundfysioterapeuten Jessica Axelsson. "Hållbar hund i skogen" Jessica hade riktat föreläsningen lite mer denna gång åt oss med apportörer och inte övriga jakthundar. Vi fick även rörelseanalyser gjorda på våra hundar. Super nyttigt, intressant och lärorikt. Vi fick dessutom med oss vad vi kan göra/jobba med på våra egna hundar och hur vi ska förbygga skador i framtiden. Riktigt bra!  

Jag fick bryta och lämna föreläsningen något tidigare då jag och hundarna var ut till det nya stället där vi var i Tisdags och apporterade för ännu en liten jakt. Det blev en fin eftermiddag med fint skytte och fåglar. Och jag fick med mig en stor påse med malen Dovhjortfärs hem. Ca 10 kg som var portionsförpackat och frys i ca 4-500 gr/förpackningar. Guld värt!

Nu blir det lite lungt ett par dagar för hundarna innan det är dax för fasanjakt på lördag.🙂

19. okt, 2020

Vi har haft en lugn helg där vi pysslat lite hemma och igår hade jag öppenträning för ett glatt retriever gäng som vågade sig ut i blåsten. Joy fick hänga med på den träningen så fick Happy ha bästa grannen Cathrine för sig själv och gå en rejäl långprommenad med henne. Hur kul det än är med både träningar, prov och jakter så är det rätt skönt mellan varven att få en hemma helg och strya över både tid och göromål. Finns alltid massor att göra men ingen tar det ifrån mig så allt finns ju kvar till den dagen man vill/orkar göra lite mer. Skönt är det iallafall att komma till en ny arbetsvecka och en hel del aktiviter och vara utvilad. Känns bra!

I em bär det av ut till Lotta i Odensbacken för lite träning. Hon ska gå med bössan och panga en eller ett par fåglar åt oss så jovisst, det är en liten jakt men i träningsformat. Imorgon åker jag till Lisa på träning, ska bli himla kul. Saknar faktiskt att jag inte kan vara där mer regelbundet som förr men förhoppningsvis kanske det kan ordnas till nästa år. Är iallafall glad och tacksam över att jag får möjlighet att hoppa in på reserv/lediga platser när dom dyker upp. Efter kursen åker vi hemmåt men till ett nytt ställe där vi ska jaga lite änder. Blir en eller kanske ett par små jakter där i höst, ett ställe som köptes upp för två år sedan som är under återuppbygganad med i princip allt vad som hör till ett större gods. Planen är att redan från nästa år kunna ha lite jakt både på fältfågel och på änder. Ska bli kul att få vara med "från början" på detta ställe. 🙂

11. okt, 2020

Tjoho! Idag satt 1:a priset för Joy och mig på SSRK Bergslagens funktionärsprov i Granbergsdal (Karlskoga). Så roligt och man kan väl kalla det för en fin födelsedagspresent. Jättekul provmark, idag var det rejält blött och det regnade ordentligt. Startade Happy i första par ihop med Maria & Ayla. En något omständig vatten dirre och långsamma upptag sätter priset. En 2:a. Nu har Happy 4 st 2:a pris i ÖKL vilket är ett bra pris och hon gör ett bra jobb men det där sista vill sig inte. Tror hon är klar med B-proven nu. Bättre att hon får jaga fullt ut istället. Något som hon verkligen älskar. Sen kan hon gott få jobba lite på några WT:n nästa år. Vi behöver fler EKL starter och erfarenheter där. Oavsett så är Happy lika Happy både före och efter provet idag. Maria & Ayla tog ett första pris. Hurra så bra! Sedan gick jag & Joy ut i sista par för dagen och idag satt allt. Självklart finns det att slipa på men i det stora hela ett bra jobb av Joy och vi fick med oss ett första pris. Skönt avslut på en kort och intensiv provsäsong. 3 starter på raken över 3 helger och Joy har med sig 2:a pris x 2 och 1:a idag. Nu blir det lite mer jakter i höst och en hel del träning, en liten vila oxå så klart så tar vi nya tag inför 2021 års provsäsong.

4. okt, 2020

Idag var det dax för mig & Joy för vår andra start i öppen klass på b-prov ihop. En blöt, blåsig och något rörig dag men en trevlig dag ändå. Min par kamrat var först försvunnen, fick en ny par kamrat och när vi precis skulle börja kom den ordinarie parkamraten så vi "började om" 

Tyvärr hade min parkamrat inte någon bra dag och hennes hund ville inte alls vara med på något prov idag så domaren bröt dem och vi fick invänta en ny parkamrat till mig & Joy.

Tredje gången gillt - ny parkamrat och nu blev det start på provet. Det började med ett sök som Joy fick börja med, där efter landdirre samt dubbelmark. på landet där vi växlade mellan uppgifterna. Tillbaka till söket där parkamraten fick jobba med sin hund sedan ner till vattnet för dubbelmark på vatten och en vattendirre. Joy löste hela provet och vi fick in allt vilt. Hon jobbade mkt bra med markeringarna och dirigeringarna. Vi föll på målsnöret ännu en gång då hon slarvade med några avlämningar och farten i söket varierade något. Men ett fint anda pris blev det  och det är bara att ta nya tag och träna vidare.