Blogg 2020

21. sep, 2020

Happy började löpa i fredags😥

Skit rent ut sagt men som alltid, vad gör det om hundra år?

Får ställa in/tacka nej till en hel del jakter och även prov som vi anmält till. Besviken, ja men jag vet att det går över. 

15. sep, 2020

I helgen som gick så har jg & hundarna varit i Väsby på besök hos mina föräldrar på ett Corona säkert sätt. Dumma konstiga uttryck vi slänger oss med numera men dom stämmer ju faktiskt oxå. Eftersom mina föräldrar är i riskgrupp och vi inte ses till vardags och likaså min syster med familj så får man göra det man kan för att ändå kunna ses även om det är en del fix och trix med det hela. Andjakt i torsdags med vovvarna, vidare till Väsby där pappa bokat in mig och hundarna i den övernattningslägenhet som bostadsrättsföreningen har. En toppe fin och stor lägenhet som är nyrenoverad och som man får ha med hundarna i. Den ligger tvärs över gatan från mina föräldrar så det tar bara någon minut att gå emellan. På så sätt kan jag och hundarna bo bra och ändå träffa mina föräldrar ute och även äta med dem ute på deras terrass. Utflykt till Ljusterö på fredagen och hälsade på vänner till M&P (våra grannar från förr) och i lördags träffade jag syrran ute för en långpromme med hundarna. I söndags åkte jag och vovvarna ut till Gålö på FRK Östras WT och startade. Joy hade lite väl mycket spring i benen men jag hade bestämt mig från början att inte blåsa på henne på markeringarna. Hon jagade in dem bra och höll sig i området men nog rök det en del poäng på det. Vi startade i ÖKL, fick in alla apporter och fick ihop 69 poäng, vet att vi kan bättre men jag höll mig till min plan/tanke iallafall för helt andra syften. Happy debuterade (äntligen!) i EKL och jobbade på bra, även här fick vi in alla apporter och fick ihop 79 poäng och ett 1:a pris. Superkul! 

Igår var jag hos Lisa på en heldags träning. Superlyxigt - vi var bara 4 ekipage på träningen och Lisa hade lagt upp allt, 4 drev, 2 på fm och 2 på em. Upplagt som en träningsjakt som började med en drive, där fick vi om vi ville ta direkt markeringar eller låta apporterna ligge. Där efter var det förberett så vi fick skicka på blinda linjer, gå eftersök och jobba av olika områden. Alla drev var i olika terräng och vi kunde träna på att stå ihop eller själva. Toppen bra! Fick med mig mycket hem att tänka och träna på och lilla Joy var bra trött när vi var klara. Nu har vi gått in  en ny vecka som innebär mer jakt och mer träning 🙂

3. sep, 2020

Japp, tänka sig, vi har fått till flera bra träningar hundarna och jag både själva och ihop med våra träningskompisar. Himla kul och nu känns det som vi kommit upp flera pinnhål på stegen i utbildningsskalan och att svårare uppgifter går att lösa. Superkul! Till detta så har andjakterna kommit igång och japp även det är kul. Förra helgen var vi iväg med Mighty Duck´s gänget. Supertrevligt och kul med "kennel" jakt. Happy var i sitt esse och gissa om hon njöt av att få både apportera och få uppmärksamhet av Johan/Ankie mfl. På ena såten fick vi med oss ett skyttepars barn som hellre ville vara med mig och Happy. Barnet fick ta emot fåglarna Happy kom in med och barnet fick även en del pussar av Happy. Lycka! Till helgen blir det mer träning och mer jakt. Skoj!

21. aug, 2020

Wow! Alltså vilka toppen dagar jag haft på Björnsnäs Gård. I tisdags deltog jag & Joy i ÖKL gruppen för Oliver. Vi var som förra året 8 ekipage men delade in oss i två grupper om 4 ekipage i varje. Först fick alla värma upp med en enkelmarkering ute i högt gräs där efter jobbade vi i våra grupper med olika övningar genom dagen. I alla övningar så ställde vi alla 4 ekipage upp på linje och tre hundar fick varsin uppgift och en hund fick vara passiv genom hela övningen så skiftade vi runt på det så alla ekipage fick lösa alla uppgifter. Lungt och metodiskt fick varje ekipage direkt feedback från Oliver sedan tog han feedback till hela gruppen som var med på kursen - även åhörare och funkisar fick lyssna. Det var tok varmt men eftersom vi ändå skiftade grupper kunde man lägga in sin hund i skuggan mellan varven. Det fanns även vatten i närheten som man kunde låta hunden bada i för att svalka sig. Jag tycker Joy skötte sig riktigt bra och faktiskt även jag men jag fick med mig lite att tänka om fortsatt utbildning av Joy. Super bra! (under inlärning = hjälpa, stötta och berömma, när hon kan, vet och förstår = korrigera om det blir fel) Jag blev oxå klar över vilka ord/kommandon jag ska anväda när det händer mycket runt omkring som vi ska fokusera på men kanske inte utföra på en gång, något jag mer eller mindre funderat på sedan förra året när jag gick med Happy för Oliver. Det tog bara ett år att komma på orden...😉   Efter lunch fick alla hundar värma upp med varsin skottapport och sedan fortsatte vi i våra grupper med tre olika uppgifter för varje hund och en hund passiv så rullade vi runt på det. Efter lunch höll vi till inne i parken/trädgården så vi hade skugga och en fläktande vind hela tiden så det var riktigt behagligt. Vi avslutade dagen med walk up både med 4 och 8 ekipage där vi fick träna vändningar, direkt markeringar, minnes markeringar och linjer. Tycker det blev en super bra dag där hundarna över lag jobbade väldigt bra men det gick snabbt att finna "bristerna" hos varje ekipage. Vi alla fick tips och råd av Oliver hur vi kan träna vidare och ffa  - det går inte att fuska, grunderna måste sitta och man måste hela tiden gå tillbaka och se att grunderna sitter och fungerar.  När vi vara klara och mina hundar rastade åkte jag vidare till Hundforum/Söderköping där jag bodde över. Detta år var jag själv där. Ganska lyxigt och skönt att bo ensam men jag var inte ensam på kvällen. Då kom bästa Annelie ut med pizza och bubbel så fick vi ett par trevliga timmar ute på gräsmattan med mat, vin och en massa hundsnack. När Annelie åkte hem så somnade både jag och hundarna bums tror jag. Sov som en stock hela natten.

Dagen efter så var jag funkis till Oliver ihop med AnneCharlotte för EKL gruppen. Himla kul och nyttigt. I princip gjorde dom samma övningar som vi men hundarna var inte med ut och tittade på det som lades ut och störningarna var starkare/svårare. Samma upplägg med att dela upp så det var två grupper 3 + 4 (bortfall på ett ekipage pga löp tik) Feedback till varje enskilt ekipage när man gjort sin uppgift och sedan feedback till alla mellan varje grupp. Super!

Tycker detta varit något av sommarens höjdpunkt faktiskt, Oliver är fantastisk på det sättet att han verkligen engagerar sig i varje ekipage och han verkar i det närmaste outröttlig med sina råd, tips, idéer och tankar som han delar med sig. Och man får svar på varje fråga man ställer.  Jag hoppas verkligen jag får möjlighet att vara med igen och träna för honom både med och utan hund.

Tack AnneCharlotte och Gabrielle för två suveräna dagar!

16. aug, 2020

Kommissarie- check!

Nu har vi haft 4 jaktprov på 14 dagar i avdelningen och nu på vårt sista kvällsprov hade jag tagit mig an rollen som Kommissarie (den mer administrativa biten) Kul och nyttigt! 

Fylld med många nya erfarenheter och en massa ny kunskap. Under helgen har jag jobbat undan en del som rört provet och tidigare prov men jag har oxå hafr möjlighet att vila och sova ordentligt.  Så behövligt och skönt. Nu har jag semester kommande tre dagar där jag ska kursa själv med hundarna men morgondagens träning hos Lisa har vi flyttat fram till segare tillfälle i höst. Detta då denna envisa värmebölja håller i sig. Inte schysst varken för två eller fyrbenta att jobba ute i öppen terräng en heldag i 30 graders värme. Så jag har faktiskt en till extra ledig dag imorgon. Känns bra, ska unna mig en sovmorgon, sen lite små fix och sedan oacka in det som ska med inför tis/onsdagsträningarna för Oliver Kiraly.

Hoppas på något svalare väder då.