Recept

20. jan, 2016

Här är ett himla gott bröd, faktiskt vår favorit. Hämtat från Hembakat http://tidningenhembakat.se/recept/snabba-morgonlimpor/.

Jag alternerar lite med mjölsorterna. Har jag inte 8 dl rågsikt så fyller jag ut med t ex graham. Har ofta i gula russin och en näve valnötter.

50 g jäst
6 dl vatten, ljummet
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
8 dl rågsikt 

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i det fingervarma vattnet.
  2. Rör ner sirap, olja och salt.
  3. Blanda ner mjölen och knåda till en smidig deg.
  4. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna eller klä två formar med bakpapper så får bröden fin form.
  5. Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.
  6. Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.
20. jan, 2016

Hämtat från Matklubben http://www.matklubben.nu/recept/muslibr%F6d_21425.html#.Vp_6SJrhBhF

50 g jäst
6 dl vatten
1 dl mörk sirap
1-1 1/2 msk salt
11 dl vetemjöl
7 dl musli, det gör inget om det är frukt i den
2 dl solrosfrön
1 1/2 di russin
1 1/2 dl grovhackade kärnfria katrinplommon

  1. Värm vattnet till 37 grader.
  2. Lös upp jästen i lite vatten direkt i matberedaren. Tillsätt resten av vattnet, sirap, salt, vetemjöl, musli, solrosfrön, russin och katrinplommon.
  3. Arbeta ihop degen med maskinen till fast och fin konsistens. Låt degen jäsa under bakduk i 2 timmar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 avlånga limpor. Lägg dem på smord plåt eller i två smorda formar. Skär små snitt på tvären och låt limporna jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.
  6. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 96 grader. Pensla limporna med vatten när 15 minuter av gräddningstiden återstår.
  7. Låt bröden kallna under bakduk på galler.
12. dec, 2014

Inte ska vi behöva vara utan trillingnöten bara för att  Marabou tar bort den ur Alladinasken. Vi gör egna! Tips från coachen: Gör många!

 

En stor kaka Marabou mjölkchoklad

En påse hasselnötter

Ev dekoration

 

Rosta nötterna i en stekpanna, gnugga av skalet.

Smält chokladkakan över vattenbad.

Släng ner nötterna, rör runt så att alla täcks ordentligt. Ta upp nötterna tre och tre och lägg på ett smörpapper. Dekorera ev med strössel, flingsalt eller vad du vill.

Förvara i kylen.

Dessa nötter blir lite kladdiga i rumstemperatur så ta inte fram dom förrän om ska ätas. 

12. dec, 2014

Rackarns goda bullar. Perfekt för oss som inte har tålamod att vänta på två jäsningar.

 

7 dl vetemjöl

150 g smör

50 g jäst

1 dl grädde

2 ägg

2-3 msk socker

Fyllning:   1 hg smör

                1 hg florsocker

                (kardemumma)

Pensling:  25 g sötmandel

                Vispat ägg

Arbeta in smöret i mjölet med fingertopparna. Rör ut jästen i lite av grädden, tillsätt det, resten av grädden, äggen och sockret. Arbeta samman degen.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den färdigt. Kavla ut till en rektangulär kaka, ca 25*40 cm. Rör samman fyllningen och bred på, rulla ihop från kortänden. Skär rullen i 20-24 bitar och lägg i formar. Låt jäsa i 40 minuter under duk.

Pensla med ägg, strö på hackad mandel. Grädda i 250 gr , ca 7-8 minuter på fals 3.

12. dec, 2014

1 kg krusbär

1 kg syltsocker

1 vaniljstång

0,5 dl whisky

Snoppa och skölj krusbären. Fläk vaniljstången och skrapa ut "det götta". Lägg bären och vaniljstången i en kastrull och kok upp tillsammnas med vaniljstången. Låt koka ca 4 minuter eller längre om det är väldigt mycket saft. Slå i socker. Kok upp. Dra av plattan och tillsätt whisky.

Slå upp i burkar. Klart!