Åsas sida

intro till Åsas sida

Tanken med min sida är att jag ska dela med mig av mina tankar om det mesta här i livet dvs. både i smått/stort och roliga/mindre roliga saker.

De senaste åren har jag råkat ut för en hel del somatiska sjukdomar och operationer. Jag hade tänkt dela med mig av tankarna kring dessa händelser på min sida men så tyckte jag att det kändes för tungt att blanda med övrigt som jag ville skriva om. Detta gjorde att det fick bli en egen sida som hanterar sjukdom och Åsas sida får bli lite lättsammare.
Läs undersidan Åsas bäversida.

Ett av mina stora intressen de senaste åren har varit linedance. Det är en rolig form av träning men den har även gett mig glädje under de jobbiga tider som varit

Linedance

LINEDANCE:

Jag började dansa linedance för  ca 10 år sedan tror jag och det var det roligaste jag någonsin gjort.
Tänk att träning kan vara så kul. Varje kurspass är som ett ordentligt gympapass och
det sägs att linedance förebygger benskörhet vilket säkert stämmer då hela kroppen och alla dess muskler får sig en ordentlig genomkörare vid varje pass.
Det finns flera olika nivåer på kurserna och jag dansar på nivå 5 och intermediate.Man kan om man vill vara kvar på samma nivå länge då det hela tiden kommer nya danser.
2 ggr/v går jag på kurs då man med hjälp av instruktör lär in nya danser.
Sedan vill man ju ut och testa sina kunskaper och detta görs på öppna danser runt om i Sverige där alla som kan linedance är välkomna. Jag som bor runt Stockholm har fördelen att det finns flera olika klubbar som har öppna danser så variationen blir stor.
Att börja dansa linedance innbebär eller innebar för mig i varje fall att man träffar många nya och trevliga vänner. Från början var det jag och en väninna som gick tillsammans på kurs men under åren har våran lilla duo nu utökats till ett supergäng med 7 vänner som dansar, fikar och har hur roligt som helst ihop.

Namnet linedance kommer av att man dansar på linje - en och en - framför och bredvid varandra. En koreograf sätter ihop stegen till en sammansatt dans. Varje dans innehåller fasta kombinationer av steg, oftast totalt 32 steg/takter som repeteras om och om igen, (men det finns även danser som innehåller upp till 200 steg/takter.
Varje serie av danssteg innehåller vändningar så att alla på dansgolvet byter
riktning inför nästa serie. Beroende på åt hur många håll dansen"vrids" kallas den"Two-wall" eller "Four-wall dances". Linedance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg från de flesta dansstilar i världen. Musiken man dansar till är numera inte bara modern country&western
utan även rock, pop och disco .

Tips på bra dansställen:

1. Stockholm linedancers öppna danser är varannan fred. och det är alltid mkt. folk där.Trots allt folk är det ordning och reda på dansgolvet. Det är en bra blandning på musik och danser och tyngdpunkten ligger på mer blandade stilar dvs. inte speciellt countrybetonat. Det finns alltid 1 alternativdans. Meddtag eget fika.

2. Västberga har öppen dans varannan lördag och det är olika Dj.s varje gång. Det är ofta mkt. folk. här Mkt. av musiken är countrybetonad vilket jag tycker om. Det finns även utrymme för många önskedanser. Många gånger kan det bli väldigt rörigt på dansgolvet då det inte ges bara 1 alternativ dans utan 2 eller ibland 3 förslag samt att folk ofta står och pratar på dansgolvet eller "kör" någon egen variat av dans.
Det finns en cafeteria med mkt. bra fika till billiga priser.

3. Mälarsalen har öppendans då och då med Nacka linedancers som arrangör. Det är även här mkt. folk. Danserna är en blanding av country och nyare musik och det finns gott om utrymme för önskedanser. Kan bli lite rörigt då alaternativdanserna kan bli för många på en gång. Cafeteria finns i huset.

4. Märsta har öppendans några gånger per termin. Det är inte lika mkt. folk som på andra ställen men stämningen brukar vara mkt. god. Musiken och danserna är av blandad stil men tyngdpunkten ligger på country. Bra ordning på dansgolvet och det finns alltid 1 alternativdans att välja på. Cafeteria finns med bra fika och billiga priser.

5. Boo brygga är ett underbart ställe att dansa på under sommaren. Ordnas av samma klubb som är på Mälarsalen. Blandad musik och med stort utrymme för önskedanser. Kan inte bli speciellt rörigt då dansgolvet är så litet att det inte får plats mer än högst 2 danser.
Cafeteria finns på plats. Vid vackert väder är det kanon här.

6. Hågelbyparken är också det ett underbart ställe på sommaren. Olika Dj.s som spelat då jag varit här.Fins och stor utomhusbana. Det brukar finnas utrymme för olika musikstilar och alternativ dagnser, även önskedanser. Cafeteria finns i parken.

7. Ekebyloge har dans 2 ggr/ år och det brukar alltid vara en höjdare. det har varit olika Dj.s de gånger jag har varit här och det är linedansforum som är en sammanslutning av klubbar som står för arrangemanget tror jag. Olika musikstilar och danser beroende på vilkea dj.s är. Likaså hur många alternativa danser det är eller önskedanser. Cafeteria finns och mat såsom hamburgare och mackor. Ett superställe.

8.Rotebro dansträff. Här har jag varit ett par gånger under phloor phillers regi och det har varit mkt. bra. Bra ordning och reda och blandad musik och danser. Meddtag eget fika.

9. Danskryssning med Siljalinebåt sker 1 ggr/år och den bokas genom en resebyrå i Falun.
Mkt. dans i 24 timmar på flera olika golv och med olika dj.s Här kan alla få sitt lystmäte. Även liveband. roligt, svettigt och mkt. dans. Mat och fika som på vilken kryssning som helst. Ett måste varje år.

Det finns givetvis andra ställen att dansa på och i princip kan man gå ut varje helg på olika öppna danser och event om man känner för det. De som jag räknat upp här ovan är de som passat mig bäst . Jag brukar även besöka Stockholm linedance cup och Masters in line. Jag har även varit på öppen dans på andra orter vid semestrar.

I mars (2011) var på min första teknikkurs i lineance dansteknik 2. Jag undrar varför jag inte gjort detta tidigare. Tänk att man kan dansa en dans på så många olika vis. Har du möjlighet att gå kurs i teknik så pass på och gör det  även om du är relativt nybörjare. Du kommer garanterat få en bättre hållning, mer variation i din dans och upptäcka en ny sorts dansglädje.

2012

Har varit på min teknikkurs nr 2 och lärt mig hur man kan styla till danser som irish, latin och nightclub, var roligt och nyttigt.
I April var jag och Ove på årets linedancekryssning. Ove dansade inte vilket han aldrig gjort men jag höll i gång bra tycker jag om man tänker på att jag inte har så mycket energi att ta av längre.
Var lite mindre dansare i år 500 hörde jag istället för 700- 800, men det var skönt för då blev det inte så jättepackat på de olika  golven.
Under våren har jag fortsatt på Stockholmlinedancer men minskat min nivå till en 4:a då jag inte orkar med att träna så mycket hemma som skulle behövas på högr enivå. Jag orkar inte heller gå alla gånger så nivå 4 är bra om man inte alltid orkar man hänger med lätt ändå.
I Märsta går jag på intermediate då de har en annan nivå än Stockholm. Den passar mig bra och är lite mer countrybetonad. Vet inte vilke klubb jag tycker är bäst de är olika och kompletterar varandra bra.

Stockholm= mycket folk, full fart och nyare danser
Märsta= mindre folk, mer country, men närmare hem.

Så efter 10 år tycker jag fortfarande det är kul och det är dansen som är franörallt min idrott. Så har du inte börjat än gör det.

Åsas favoriter

Ett smakprov på det band jag under länkar kallar för världens bästa.
La Gusana ciega. Lyssna och njut

http://www.youtube.com/watch?v=DHI6iAhM6UM&feature=relatedMin favoritskådis
Sam Elliot                                                 Ännu ett favoritband.
Soda Stereo. Lyssna på Musica Ligera
http://www.youtube.com/watch?v=WR1ZO7PY0bE