Recept

Oves saft och sylt och andra recept
Hälsobars
Räcker till 20 bitar
Det här behöver du:

2 dl Cashewnötter(naturella)

1 dl solroskärnor

1 dl blandade nötter(valnöt,pistage.paranötter)

1/2 dl pumpafrön

1 dl torkad frukt ( blanding av ananas, mangobitar elleräpple)

1/2 dl Gojiär

1/2 dl russin i choklad

1 dl fullkorns gryn

1/2 dl valfri fruktjuice(ex, pressad apelsin)

3 äggvitor

Så här gör du:

Blanda alla torra ingredienser i matberedare. Vispa de 3 äggvitorna till hårt skum och tillsätt dessa till nötblandningen. Häll i juicen.

Blanda ordentligt i matberedare

Bred ut smeten i långpanna eller i form.

Grädda i 125 grader i ca. 25 minuter

Låt smeten stelan aordentligt i frysen innan du skär den i bitar.

Ringla smält minst 70% mörk choklad över de skurna bitarna.

Förvara dem sedan i frysen.

 

Tips:

Alla torra ingredienser kan bytas ut och blandas mot andra nötter, frukter ellerfrön efter tycke och smak. Var bara noga med mängdmåtten så att den torra mängden är 7 1/2 dl.

Syren saft
Räcker till ca. 3 flaskor
Det här behöver du:
60 klasar lila bondsyren
1 skivad citron
30 gr vin syra
30 gr citron syra
1,2 kg strösocker
1,5-2 l vatten
Så här gör du:
Blanda socker citron och välavsköljda klasar blommor. Koka upp vatten och häll över. Ha i syran och rör om noga.
Låt stå i kylskåp 5 dagar. rör om varje dag.
Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Servera med isbitar och du har en mycket läskande sommar dricka med härligt ljuslila färg.
Oves körsbärssaft
Räcker till ca. 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du:
5-6 liter körsbär.
1 kg socker
Så här gör du:
Varva körsbär med ett tunnt lager socker. Fortsätt lägg lager på lager, det blir ca. 4 lager i en saftmaja.
Fyll nedre byttan i saftmajan med ca.2 liter vatten. Koka tills bären är hoptryckta och har skrumpnat ihop.
Tappa upp saften i en rostfri kanna och häll på väl rengjorda varma flaskor.

Jag brukar skölja ur de diskade flaskorna med Atamon innan jag värmer dem i ugnen på 100 gr.

Oves goda slånbärs likör:
Räcker till 1 liter likör
Det här behöver du:

1 l fristnypna slånbär
 50 cl vodka
 3 dl socker
 1 msk. honung

Så här gör du:

Häll sprit, honung och socker i en burk och lägg i bären så att spriten täcker bären.
Sätt på locket och skaka om burken. Låt stå ca. 1 månad. skaka om ca, 1 ggr/vecka.
Efter 1 månad sila av bären i durkslag och häll upp på flaskor.

 

Åsas Flädersaft.
Räcker till 3-4 flaskor
Det här behöver du:
25-30  Fläderblommor
2 citroner
2 kg socker
30 gr. citronssyra
1 1/2 l vatten.
Så här gör du:

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg hälften av blommorna och en av de välskrubbade och skivade citronerna i ett kärl och täck med hälften av sockret. Gör sedan ett nytt lager. Lös upp citronsyran i vattnet och häll över blommorna. Rör noga. Låt kallna. Ställ kärlet i kylskåpet och låt det stå i 5 dagar. Rör om varje dag. Efter 5 dagar silar du bort blommorna samt citronerna och häller upp saften på väl rengjorda flaskor.

 

Oves Krusbär och jordgubbssylt:
Räcker till 3-4 burkar
Det här behöver du:
1 l krusbär
1 l jordgubbar
8 dl socker
1 tsk citronsyra(pektin)
Så här gör du:

Koka upp bär och socker. Låt koka ca. 20 min tills bären är sönderkokta.Häll upp den varma sylten i väl rengjorda varma burkar. Sätt på locket när burkarna är varma så det blir vaccumförpackat. Undvik spill på burkarna då det lätt kan mögla.
Burkar och lock sköljer jag i Atamon innan jag värmer dem i  ca. 100 graders ugnsvärme.
Om man använder syltsocker kan man utesluta citronsyran då detta socker innehåller pektin.

 

Oves goda hjortronsylt:
Räcker till 3 burkar
Det här behöver du:
2 l hjorton
6 dl socker
1 tsk citronsyra(pektin ) röres ut i lite hjortronsaft
.
Så här gör du:


Koka upp bär och socker. Låt koka ca. 20 min. tills bären är sönderkokta. Häll upp på varma rengjorda burkar  och tillslut locken direkt.

 

Marknads nougat
Räcker till 1 stor form
Det här behöver du:

6 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

4 dl florsocker

Blandas i en stor skål, bör siktas

 

125 g kokosfett

5 dl strösocker

1 ¾ del vatten

Smältes och blandas i kastrull

 

Så här gör du:

Blanda samman alla ingredienser i skålen och häll sedan i en liten långpanna. Låt stelna. Skär i lagom stora bitar

 

Is choklad kakor
Räcker till ca. 50 st.
Det här behöver du:

¼ kg kokosfett

¼ kg florsocker

4 msk kakao

½ msk vaniljsocker

10 kkp cornflakes

Så här gör du:

¼ kg kokosfett

¼ kg florsocker

4 msk kakao

½ msk vaniljsocker

10 kkp cornflakes

Tryffel
Räcker till ca 30 st
Det här behöver du:

325 g mörk blockchoklad

1 dl vispgrädde

vaniljsocker efter smak.

Kakao

 

Så här gör du:

Koka upp grädden och blanda i sönderhackad blockchoklad.

Rör om tills chokladen smält och lägg i vaniljsockret. När tryffeln stelnat rullas den till kulor, som sedan rullas i kakaopulver.

Förvaras svalt.

Soppa på Trattkantareller
Räcker till 4 personer
Det här behöver du:

1 liter färska trattkantareller (2-3 dl frysta)
1 klick smör
4 msk vetemjöl
1 liter köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl grädde
100 gr roquefortost
1 msk citronsaft
lite persilja

Så här gör du:
Skär svampen i bitar. Lägg i lite smör i en kastrull och låt svampen koka under 1 par minuter. Fyll på med fett om det behövs.

Tillsätt mjölet och rör väl. Häll i lite buljong åt gången. Rör hela tiden.
Smaksätt med tomatpurén och  osten. Låt soppan koka i ca. 10 minuter.
Tillsätt graädde och citronen. smaka av.
Strö över persilja och servera soppan het.
Limpa på rågsikt
Räcker till
Det här behöver du:
1 lter ljummet vatten
100 gr. jäst
4 dl brun farin
3 ägg
1 msk salt
3 1/2 liter rågsikt
Så här gör du:
Blanda vatten och jäst.
Tillsätt övriga ingredienser

Låt degen jäsa i bunke ca. 35 minuter
Dela degen i 6 delar och forma till limpor 3på varje plåt.
sätt in i ugnen på andra hyllan nerifrån.
Grädda i 225 grader i 15-20 minuter