Skäggamerna Rex och Tagge

Rex.

Rex var vår skäggagam i 6 år. Han dog tyvärr i somras men vi har ändå kvar hans hemsida då vi vet sedan tidigare att många läste den på K.webben. Sidan ser ut som den gjorde innan Rex dog och publiceras i sin helhet.
Under den här sidan kommer ni även få stifta bekantskap med vår nye familjemedlem Tagge.

Rex är ett av våra husdjur. Han är 5 1/2 år och har bott hos oss sedan han var ca. 4 månader.
Vi vill med denna sida ge tips och berätta hur vi har skött Rex för er som är intresserade av att skaffa en ödla och som precis som vi inte har någon erfarenhet från början.

Marcus är allergisk mot pälsdjur så därför var valet av husdjur ganska lätt för oss. Vi var dock och tittade på olika sorts ödlor innan vi bestämde oss för en Skäggagam. Valet föll på den för att den skulle vara en dagakitv varelse, åt mycket grönsaker, var lätt att få tam samt utseendet( mor i huset har svårt för reptiler men den här har bruna pepparkaksögon istället för gula reptilögon). En skäggagam ska enl. djurexperter bli ca. 20-30 cm lång, men vissa underarter kan bli ca. 50 cm. Detta kändes även som en lagom storlek för vår familj. En skäggagam beräknas bli i fångenskap ca. 4-10 år.

Innan vi köpte Rex hade vi varit hos en uppfödare och köpt en mycket liten unge men den överlevde bara några dagar så gjorde även nr. två och vi valde då att gå till en djuraffär. I affären berättade man att det är vanligt att uppfödare säljer allt för små ungar och dessa har mycket svårt att överleva då det är svårt att ge dem mat som passar, därför brukade inte djuraffären köpa in ungar under 1-2 månader.
Rex har vuxit rejält sedan dess och har bytt terrarium 3 gånger redan. Han är ca. 40 cm lång inklusive svans.
Före vi inhandlade Rex läste vi på ordentligt om ödlor och framförallt om Skäggagamer. Vi hittade en jättebra hemsida http://www.djurklinikenvasteras.se/skaggagam.htm (sidan finns under länkar).Vi köpte en underbar cd skiva fr. Skansen terrariet som heter "skäggagamer som sällskapsdjur" och som innehåller all tänkbar information om detta husdjur. Det vi beskriver nedan är hur Rex har det och har inget med hur man enl. experter ska sköta skäggagamer.

TERRARIUM:

Det han nu har är ca.150cm långt och 55 cm högt. Det innehåller en stor stock av kork som går genom hela terrariet och som han bara älskar att klättra på. Oftast ligger han högst upp vid en värmelampa och solar sig.
Han har även en grotta som består av 2 rötter och kork, där han kan gömma sig om han så önskar.
I terrariet har han en röd värmelampa som avger mycket värme och som även är tänd nattetid. I den andra ändan på hans hem finns en vit värmelampa som inte avger lika hög värme. Han har även en ljusramp med uv-strålning. Det är viktigt att det finns olika värme zoner i terrariet och Rex har på den kallare sidan ca. 27grader och upp till 36 grader på den varma sidan. På natten är endast den röda lampan tänd för att inte orsaka stress hos honom, vilket det vita ljuset kan göra. Vi har en timer som reglerar ljuset i terrariet.
Botten i terrariet är täckt med sand. Sand är det mest naturliga materialet för ödlor men många ödlor äter av sanden och blir då förstoppade vilket gör att man kanske behöver ha annat material som underlag. Rex har aldrig haft problem med att äta sanden och därför har vi valt att ha detta. I terrariet på den svalaste sidan har han även en skål med vatten och en skål för grönfoder. Efter att vi varit på semester i Norrland och besökt ett tropikarium så har Rex även fått ett sort stenblock på den varma sidan i terrariet där han han kan ligga och sola

Mat och vatten

MAT:

Skäggagamer är allätare de äter både animalaisk och vegitabiliska födoämnen. Enl. information som vi läst om matvanor så utgörs maten av 50% animaliska produkter då ödlan är ung men ju äldre den blir desto mer grönfoder äter den.
Rex har alltid ätit ungefär samma %blandning av mat och han är mycket kräsen av sig.
Som liten åt han små syrsor st.1(syrsor uppges i storlek i zooobutikerna). Han åt även sallad och ibland ärtor. Detta åt han dagligen.
Nu när han är större äter han st.4-5 av syrsor ca.2/ dag. Dessa pudrar vi i ett pulver som heter Reptivite vitamins och som innehåller både vitaminer och mineraltillskott. Han äter även zoophobasmaskar som är det han gillar bäst(det kan bli ca. 4/dag.)
Vi har försökt att ge honom rosenbarkslarver eller mjölmask men detta äter han ej.
På sommaren fångar vi gräshoppor,trollsländor och andra insekter som han äter med förtjusning och jagar i terrariet. Tyvärr har han blivit alltför lat och tam så de vanliga syrsorna och maskarna vill han inte jaga längre utan äta ur handen.

Syrsorna har vi i en insektslåda i genomskinlig plast med nättak som har papperspellest på golvet. Vi lägger in vatten tussar och apelsinskivor som vätska och sallad som föda åt dem,så de får i sig en hel del vitaminer. Vi byter i lådan varannan dag så det ej blir dålig lukt. Fältsyrsor kan spela mycket högt så tycker man det blir irriterande är det bättre att köpa egyptiska öken syrsor som är mer tystlåtna.
Maskarna har vi i en plastbytta med jord i där vi gjort hål i taket så de kan andas ordentligt.
Dessa behöver inte matas men vi byter jorden ibland.

Rex vegitabiliska mat är ett smärre problem för oss. Vi har köpt olika salladsblandningar men han är så kräsen att han bara äter någon som heter fransksallad och som innehåller rödsallad och frisesallad,spenat. Ibland har vi köpt annan sallad men då matvägrar han. Även då vi köpt likadan sallad fast av annat märke så vägrar han äta löjligt nog. Detta är något vi kämpar med men så länge vi får tag i den aktuella salladsblandningen så får det väl gå. Han äter ca. en skål /dag som vi byter ut varje morgon och som sedan får stå kvar hela dagen. I perioder är han mycket förtjust i gröna ärtor och på sommaren i maskrosblad.
SÅ LYD VÅRT RÅD: Ge din ödla varierad sallad ifrån början så han/hon inte blir lika bortskämd som Rex.

VATTEN:

Från början hade vi en liten skål i terrariet och utökade storleken på den allteftersom Rex växte. Vi köpte ett stort och dyrt badkar med kant i en zoobutik där han kunde få plats att bada. Han gick aldrig i det och han drack inget vatten, var nog för bökigt med denna kant. Nu har han ett mindre uppläggnings fat från en servis med låg kant och som är ca. 15.cm långt där han ställer sig och dricker och där han ibland går i och doppar magen. Han dricker lite varje dag.
Vi sprayar honom av och till med en blomspruta. Detta för att få honom att vilja dricka och han får i sig droppar från sprutan. Någon gång/ vecka badar vi honom i en diskho med ljummet vatten som går en bit upp på magen. Detta tycker han mycket om och det underlättar ömsningen när han har en sådan period. Det gör också att hans mage hålls i trim och har han inte haft avföring på ett tag så brukar det komma igång med hjälp av ljummen badning.

Hygien och sjukdomar

HYGIEN:

Att hålla terrariet rent och fritt ifrån matrester och avföring kan vara en besvärlig del, men för oss har det fungerat bra. Rex äter sin animaliska föda ur vår hand så det blir inga "döda" djur liggande. Grönsakerna äter han ur sin skål, ibland blir det sallad utanför men vi tar bort det som ligger och skräpar dagligen. Avföring har han ca, 1 ggr./v och han gör alltid sina behov i en särskild hörna i terrariet som ligger lite avsides ifrån allt annat. Detta är något han kommit på själv och det är utmärkt ur hygien synpunkt. Så fort han haft avföring tar vi bort det med en spade och lägger dit ny sand. Mat och vatten skål gör vi rent varje dag i hett vatten och hela sand underlaget byts ut i samband med rengöring av rötter ca. 1 ggr/måndad.

SJUKDOMAR:

Läser man information om ödlor så blir man lätt som ny ödleägare lite skärrad över alla sjukdomar de kan få (benskörhet, tarmparasiter,bölder,tandsten och fettlever m.m).
Vi har tagit Rex till Veterinär en gång och det var för han åt dåligt, hade svårt att ömsa och hade inte haft avföring på 14 dagar.
De tog en massa olika blodprover på honom och hittade inget fel. Skäggagamer kan enl. vetrinären ha sådana här perioder ibland. Hon tyckte att han såg pigg ut och att vi inte skulle bry oss om sådant som stod i böcker att de ska ha avföring varje dag eller äta jämt etc.
Han fick en b-vitamin spruta och vi fick rådet att forsätta bada honom i ljummet vatten. Han piggnade till efter vitamindosen och blev oerhört pigg och alert. Därefter har det inte varit något problem.


Utanför terrariet

REXS BESÖK UTANFÖR TERRARIET:

Vi har vid några tillfällen försökt ta ut Rex i trädgården både i en bur och på gräset. Han blir jätterädd och lägger sig helt platt och spärrar upp sina käkar. Detta är nog en nedärvd reaktion för rädsla för rovfåglar och vad som kan komma ovanifrån tror vi.
Däremot tycker han om att sitta på bröstet inomhus och bli kelad med. Han har en liten sele som han får gå omkring i så han ej försvinner under möbler etc.

RESA MED DJUR:

Rex klarar sig hemma över en helg. Åker vi bort en fred. lägger vi in extra sallad och ger honom extra mkt. animalisk föda innnan vi åker. Är vi borta längre än en helg brukar vi be att någon går och ser till honom. Detta har bara hänt en ggr. under hans levnads tid.
Oftast tillbringar vi längre ledigheter hos Marcus mormor och där har vi ett lite mindre terrarium inrett och klart till Rex. Det är kanske bara hälften i storlek av det vi har hemma men det duger som extra bostad i några veckor. Resan i bilen sker i en frigolitlåda som vi fått i en zooaffär. Vi lägger ett mjukt underlägg sådant som man har i babies sängar(mjukt överst och plastundersida) på botten i lådan och gör hål i locket på lådan så han får luft. Det går jättebra att resa så och han brukar sova hela vägen.


 

Rex år 2007

Nyheter om Rex 2007: Rex har som sagt börjat bli gammal och han fyller 6 år i år. Det vi märkt sista tiden är att han ser dåligt på ena ögat, vilket gör det mkt. problematiskt när han ska äta. Han kan inte kordinera ögonen så bra så vi får hålla på länge innan han får sig maten dvs. syrsosr eller mask som han ska ha. Vi ger honom extra vitaminpulver på sked och vitaminer och pressad apelsin som vi sprutar in i munnen. Han är även ute och badar varannan dag för att hålla igång magen.
För att vara en äldre herre så är han pigg förundantag av synen vilket ger oss en del oro om han får i sig tillräckligt med mat. vitaminerna ger vi honom pga. att han äter inte lika mkt. sallad som förut då han inte hittar sin skål lika lätt.


Rex är död: Vår familjmedlem Rex dog den 9 juli 2007 stilla och lungt i sitt terrarium.
Han hade som vi skrivit tidigare lite svårt med maten men vi fick i honom syrsor
vitaminer dagligen. De dagar det var fint väder så han kunde vara ute då mådde
han lite bättre, men sista v. har det var muligare och Rex blev allt slöare. I går
hade vi en liten cermoni med bgravningsplats och blommor och idag har vi gjort
ett kors. Rex blev 6 1/2 år.

Efter sommaren kommer vi skaffa oss en ny skäggagam men vi ska välja noga och försöka hitta någon med lika stark personlighet

kostnad

KOSTNAD:

Vad kostar det då att ha en ödla? De första 2 ungarna vi köpte kostade 400 kr. styck och det kan låta billigt men var dyrt med tanke på att de dog så snabbt.
Rex kostade 1100 kr. men har varit ett prakt exemplar. Terrariet vi har nu köpte vi på annons och gav 1000 kr. för utan lampor.
En ljusramp kostar ca. 600-700 kr. En röd lampa ca, 170 och en vit ca. 150. Rampens uvrör kostar ca. 500 bör bytas ungefär var 6:e månad. De andra lamporna håller ca. 2 månader.
Rötter och kork finns i varierande prisklasser och storlekar i zoobutiker.Sand och pellest är ingen dyr kostnad.
Vi lade nog ner ca. 5000 kr. på att få Terrariet i det skick det nu är Rex inräknad.

Matkostnaderna variear beroende på vad din ödla äter. Rex sallad går på ca. 30 kr/v och viatminerna kostar 100 kr för en burk som i och för sig räcker länge.
Syrsor och maskar är dyra att köpa i zoobutiker och kostar ca. 4-5 kr. st. vilket är en hutlös summa. Vi skickar efter våra syrsor och maskar på postorder och betalar då 50 öre st. Vill ni ha tips vad ni köper ödlemat kan ni skriva det i vår gästbok. Vi har även skrivit in adressen i vår dagbok.Tagge

Vår nya skäggagam Tagge

Den15/9 köpte vi en ny skäggagam att ha som sällskap i familjen efter Rex. Vi köpte en 2 månader gammal skäggis i samma affär där vi köpte Rex för över 6 år sedan. Den nya lilla krabaten döpte Marcus till Tagge. Han är vit på huvudet och kroppen är grå med vita röder och roströda tecken. Svansen är zebra randig. Än så länge verkar han pigg och nöjd. Han äter redan mellanstora syrsor och mjölmask. Han är inte det minsta rädd för oss och är redan handtam.
Terrariet har vi inrett på liknande sätt som när vi hade Rex och detta verkar Tagge trivas med.
Vi kommmer lägga in någon bild på Tagge så småningom och vi kommer hålla hans sida uppdaterad.


Det är nu mars 2008 och Tagge har bott hos oss ungefär 1/2 år. Han har vuxit och är nu tre gånger så stor som när han kom hit.
Skillnaden mellan honom och Rex förutom utseendet är att Tagge äter mer frukt och grönsaker än vad Rex någonsin gjorde-
Tagge älskar avacado, banan, melon. Han tycker om att prova nya frukter. Grönsakerna består av sallad men är inte heller där lika kräsen som Rex var. Tagge äter även lite torrfoder som han alltid har står i terrariet.
Från början var det väldigt svårt att få honom i sele, men nu är han ute i rummet ettt par gånger i veckan då han springer omkring.

Tagge växer och mår bra och har nu varit på sin första semester till stugan. Det gick bra men den frigolitlåda som han ålte i på dit vägen gillade han inte. Rex sov alltid på resorna men inte Tagge. Han krafsade och krafsade så han blev full av frigolit och nästan gjorde hål i lådan . Vi fick stanna några gånger för att borsta av honom.
Väl i stugan så stormtrivdes han. Terrariet sod på bordet i det rum vi var så han hade sällskap hela tiden vilket gjorde honom mer social än annars. Han hade väldiga bekymmer om någon inte var på plats av oss i familjen.
Han testade även lite annan mat. Chokladpudding var gott, hjortronsylt likaså för att inte tala om mask med sylt.


Tagge 2012.

Han mår mycket bra. Äter som han ska. Vi fick ett inlägg i vår gästbok ang. mat till skäggisar och att  vissa saker får man inte ge dem. Vi är helt övertygande om att djur vet vad de ska  äta eller inte och ger vi Tagge något  han inte gillar så vänder han helt enkelt bort huvudet. I det vilda vet djur alltid vad som är bra eller inte. Givetvis består hans mat inte av choklad eller sylt utan det var något han fått provsmaka.
Däremot älskar han avacado vilket vi inte tror alls är farligt och han älskar tomat och hjortron. Han äter allt mindre syrsor och maks ju äldre han blir men mer fukt och grönsaker. Vi tycker det är viktigt med variationsrik kost och inte bara sallad och pellets. Jordgubbar är också en favorit.
Han badar varje dag i en diskho och älskar att simma omkring. Han är också ute dagligen aningen i sele eller på bröstet.
Så vill du ha en frisk, tam och nöjd ödla så gå efter dina känslor, se hur ödlan regerar, ser ut i färgen , verkar må psykiskt så går det bättre än att lita på alla andra.