TILL MINA VALPKÖPARE och ni andra också!

Mat, vaccinationer, hundvård mm

Jag är dipl. Biopat och har läst medicin och naturmedicin sedan 1994. De senaste sex åren har jag haft Hälsomedicinska kliniken och mottagning både för människor och djur. Jag har kunskaper inom bl.a näring - ortomolekylär medicin, homeopati, isopatisk immunterapi, örtmedicin, akupunktur, kinesologi och frekvens- kvantmedicin. Har kurser i Rörelser som helar - rytmisk rörelseterapi. Är certifierad Pappiloncoach för personlig utveckling. Är naturlig healer, fått gåvan genom meditation.
Besök gärna www.framtidsmedicin.nu och följ även länkar. Det ger en bra inblick i modern naturlig medicin, hälsomedicin i stället för sjuk vård... (ursäkta ni som arbetar inom vården men jag anser att den är bra på akutfall men mindre lyckad i andra fall.)

Min utbildning och mina erfarenheter som terapeut har självklart färgat av sig på min hunduppfödning
. Så naturligt som möjligt är ledstjärnan.

Förslag på fördelning av måltider ; minst 3 köttmål och två mellanmål med välling eller fil den första månaden. Kvällssnack - något attt gnaga på.
Minska antalet mål altefter valpen växer, en vuxen hund får 2 mål om dagen.

MAT: Klass normal är huvudmat, rått kött- mest vom och kokta vegitabilier. Mjölsyrabakterier och mineraler. Djupfryst i korvar om 500 g -se bild. Hälsokost för hund!
Återförsäljare: se www.klassfoder.se
, självklart kan du köpa av mig. Pris 10 kg  kartong 1 juni 2009: 185 kr, enstaka kilo 25:-.Har även kattmat till samma pris. Vom och köttkross kommer även att finnas för den som blandar egen mat.
Ameli på en KLASS- korv

Mera mat och sånt

Kosttillskott:
Omega 3 fettsyror från lax: Salmopet från Lupus
www.lupus.se

Tillsätt 400 IE E-vitamin per dl olja när ni öppnar flaskan. E-vitamin är hundens viktigaste antoxidant. Jag har Holistic E-vitamin naturliga i kapsel som är lätt öppna och blanda i. Köp genom min webshop http://biopat.vitamera.se/.
Omega 3 är nödvändigt för nervsystemet och hjärnan. Det härsknar lätt men konserveras av E-vitamin.
Omega 3 är världens bästa antiinflammatoriska medel, speciellt med Gurkmeja. Lika effektivt som "läkemedel" men utan biverkningar. En överdos med 10 ggr rekommenderat har dock blodtunnande effekt och ger lätt blåmärken samt är farligt vid operationer.

Extra mineraler: våra jordar har fått betydligt minskat innehåll av mineraler de senaste 30 åren. Därför kan man ge extra, 1/3 till 1/2 giva av Annmarie Hammarlunds mineraler  eller Standart Immun. Hittar du ej dem så kan Alg-Börjes Hundtillskott användas.

C-vitamin;
Hundar kan tillverka C-vitamin själva men studie har visat att hundar som får C-vitamin har bättre leder.
50-100 mg C-vitamin per kilo kroppsvikt. Syraneutralt som Great Eart (köpa genom min webshop http://biopat.vitamera.se/) . Dvs en 5 kg dvärgpudel 1/4 Great Earth  super C per dag 250 mg). Vid extra belastning, stadsmiljö med avgaser, tävlingar mm ger man dubbel dos.

Äggvälling;
Bra mellanmål första månaderna. Välling kan  bytas mot A-fil om valpen har gott hull. Ge i så fall en äggula 2 ggr per vecka.
Recept:
2,5 dl mjölk, helst gammeldags
1 rågad msk Maizena utrört i lite vatten
1-2 tsk druvsocker
1 ägg

Värm mjölken till kokpunkten
Tillsätt redning under stark omrörning, koka ½-1 min
Tag av värmen och vispa i druvsocker och ägg.
Servera rumsvarm eller häll över kall Klass.

Ge valpen mat som är rumsvarm till kroppstempererad. Kall mat kan ge kolik. Värm EJ i micron! Förstör mjölksyrabakterierna samt enzymer och gör maten svårsmält. Använd varmt vattenbad under rostfri skål.


Denna välling kan ges med någon matsked uppblött torrfoder.. om ni vill vänja valpen med torrfoder. Minska vällingen /byt ut mot A-fil och öka mängden torrfoder efter hand.

Torrfoder

Torrfoder är nödfoder... lite för att ha något att knapra på är ok.
Anledningen till detta är alla skumma konserverings-medel som används i många foder samt att många foder är baserade på spannmål i stället för på köttråvara.
Läs tex på förpackningen till Royal Canins pudelfoder och jämför E-nummer med "Handbok för den kräsne konsumenten". www.utbildningscenter.se/krasne.html
En hårresande men lärorik läsning som har fått mig att bokotta Royal Canin - 2 valpköpare har fått allergiska reaktioner på den dyra smörjan! Talat om det för Royals säljare på My Dog 2007 som bara säger: du kan inget bevisa.... i stället för att ta en erfaren uppfödare på allvar och utreda saken.
Kemikalier som ger skador på arvsmassan, framkallar allergier mm blandas i hundfodret. Och om det gjorts hos råvaru-leverantör så måste inte tillverkaren deklarera det!
Mest naturlig torrmat är nog Origen. http://www.orijen.se/
Av de billigare fodren är Robour ok, det får ni med en påse. Annars är Hills hyggligt. Vill ni ha andra foder, kolla noga på förpackning och förhör tillverkaren om råvaran... be att få skriftlig garanti på att den färdiga produkten inte innehåller konserveringsämnen utöver naturliga antioxidanter.

Nyttigt Godis

Levergodis är det bästa jag har provat.
Korv och annan charkmat är för salt för din valp, njurarna kan skadas - precis som på spädbarn.
Köttbullar mm som innehåller lök kan vara farligt för hundar och speciellt valpar.

HEMLAGAT:
Ungnötslever ½-1 kg
1 buljongtärning utan smakförstärkare (KRAV eller hälsokost)
Till vuxen hund kan man pressa i en klyfta vitlök.

Koka levern i svag buljong, ca ½ timme.
Tag upp, låt svalna och skär i knappt centimetertjocka skivor. Gör sedan stavar och små kuber.
Sätt ugnen på ca 80 grader.
Torka levern i långpanna / på plåtar med ugnsluckan lite på glänt ca 3-4 timmar till den är torr på utsidan.
Frys i små paket, så mycket som går åt på en dag.

Lever är rik på vitamin A. A-vitamin fungerar som antioxidant och är nödvändigt för valpens tillväxt. Överdriven överdosering är dock skadligt då A-vitamin lagras i lever och fettväv. Därför ska en hund aldrig ha lever som huvudföda.
En valp kan äta en matsked (15 ml) torkad lever per dag och kilo kroppsvikt. Så använd bitarna väl, för att förstärka de beteenden ni vill ha.

Alternativ Avmaskning

Tahitian Nonijuice i kombination med Spabo 10 (recept från mig på Homeopatica) fungerar utmärkt som avmaskning.
På Tahiti har Nonifrukt används som grisföda och gett maskfria djur. Spabo 10 är ett homopatiskt maskmedel. I kombination under 10-14 dagar är det en mkt bra mot diverse parasiter.
Noni är också bra mot svampinfektioner, anti-cancer på djur,  ger hög fertilitet (mina tikar får från första löpdagen). Har ett parti hund-noni till extrapris.


Normalt avmaskar jag efter sommaren eller vid löp när jag ska ta valpar. Även valparna avmaskas en gång.
Har man katter som går ute och äter möss eller om hunden ätit dött djur ute så är det klokt att avmaska en extra gång. Glöm ej katten!
Apotekens medel är effektiva inte bara mot masken utan förstör även den naturliga tarmfloran - viktig för ett sunt immunförsvar. Använd endast i nödfall, om hunden bevisligen har ett kraftigt angepp av parasiter.
Vid bara misstanke kan jag vara behjälplig med att sända avföringsprover till ett tyskt labratorium.

Efter utlandsvistelse kan det vara obligatoriskt med kemisk avmaskning mot dvärgbandmask - en besvärlig parasit vi inte vill ha in i Sverige.
Ge din hund Lactovital under minst en månad efter avslutad avmaskning, för att återfå normal tarmflora. Kapseln kan öppnas o bakterierna kommer ändå levande ned i tunntarmen (vilket inte är fallet med yoghurt-bakterier, hundar har extremt stark saltsyra i magen). Lactovital finns i min webshop: http://biopat.vitamera.se/

Vaccination - VIKTGA RÅD!

Vaccinationer är ett omtvistat ämne men mina 5 år som naturläkare har lärt mig att de faktiskt orsakar skador. Läs gärna mer genom länkar och tips längst ned på detta avsnitt.
De regler som de flesta klubbar har gör att vi ändå måste vaccinera. Valpkursen är så viktig för dig och din hund att vi istället ska begränska skaderisken. Ha is i magen och vaccinera så sent du kan, minst 10 dagar innan du påbörjar valpkurs.
GE DIN HUND HOMEOPATI THUJA D30, en vecka före och 2-3 veckor efter vaccination. Avgitftande. Lös upp 10-15 piller i 2 tsk te-varmt vatten (ca 60 grader). Använd glas-porslin-plast kärl och bakmått. Låt svalna, rör om och sug upp med doseringsspruta (apotek). Ge 1-2 ml 2-3 ggr dagligen. Om din hund reagerar på vaccination- ge ofta, varje timme till varanan timme första dygnet! Thuja kan du beställa av mig, kostar ca en hundring :-)

Några fakta:

* Mina tikar ammar sina valpar till 8-9 veckors ålder. Det ger ett sk martinalt skydd som varar minst en månad efter avslutad amning. Under den tiden tar inte vaccin men din valp är ändå skyddad av moderns antikroppar- Jfr gammaglobulin-behandling, mekanismen är densamma. Slutsats: valpen ska var minst 3 månader vid vaccinering.
* Konserveringsmedel i vacciner är antingen baserat på kvicksilver och ett nervgift som gett hjärnskador på barn och natuligtvis även hundar. Eller så är det baserat på formaldehyd som är allargi och cancerframkallande - förbjudet i spånplattor men inte i vacciner.
* Vaccinerna för hund är samma mängd till en liten pudelvalp som till en vuxen Sankt Bernhard- din lilla valp blir därför mer förgiftad än en stor hund. Har du förmånen att ha en kritiskt tänkande veterinär, be om att de endast ger halv dos! det kan gå, du kan inte få mer än nej.
* Vaccin mot valpsjuka enbart är jättesvårt att få tag på. Du kommer mest troligt att tvingas till att ge din valp 3 sjukdomar på en gång att svara på- Valpsjuka, Parvo och HCC- leversjudom. Mitt råd: ta INTE kennelhosta också:
 Erfarenhet från rabiesvaccinering visar att hunden bildar fler antikroppar snabbare om man tar enkelvaccin. Det finns kobination av rabies och leptospiros eller var och en för sig. De som endast tog rabies behövde inte ge en extra spruta utan fick godkänt vid titertest (blodprov som visar mängden antikroppar per ml blod) medan flera ur den andra gruppen fick vaccinera omigen och sända in ny titertest.
Mer om vaccinationer: Jag har gått en tvådagarskurs för Viera Scheibner
, en av världens främsta experter på området. Sök henne på Google och läs.
Alan Rees har en av sveriges mest kunniga och engagerade på området. Jag har hans Vaccinseminarium på DVD. Googla på Alan Rees Vaccin så får ni mycket läsvärt.
Näringsmedicinsk tidskrift, nr 4 2008 handlade om vaccinationer. Beställ genom
http://www.naringsmedicinsktidskrift.se
Ännu mer info kommer på min nästa 123-sida som kommer att handla om alternativ och komplementär medicin.

Hundvård-Utrustning

Du behöver:
*Karda
*Kam
*Klippmaskin med skär nr 10 eller 15 till tassar o nos
*Hårsax
*Klotång
*Blodstopp pulver
*Peang till öronhår o rengöring
*Öronpuder o rengöringsdroppar
*Kosmetikrondeller
*Ögonbad
*Hundfön eller gammal dammsugare som går att blåsa med
*Hundhanduk Pluto-duk
*Shampo, Balsam och blandningsflaskor

Efter mer än 20 år har jag hittat mina favoritprodukter. Det kan du ha nytta av.

Bästa kardan är en liten vit Doggyman. Du finner den hos Pudelparadiset:
http://www.butik.trimkompaniet.com/index.php?cPath=122_124

En enkel stålkam räcker till en valp. Kammen får bli glesare till en vuxen hund och lång-gles om du ska handklippa hunden själv, en sk fluffkam. Gå gärna en pälsvårdskurs i pudelklubbens regi eller kom tillbaka till mig. Alla valpköpare får några timmar gratis av mig.

Hårsax - en lång om du ska klippa hela hunden, en kortare om du bara ska klippa runt benslut och sånt som sticker ut när man maskinklippt hunden. En sax av bra kvalitet lönar sig, en dålig gör dig bara irriterad. Köp hos tex Pudelparadiset eller Satchmos, Roser line, Jaguar eller annat kvalitetsmärke. Undvik Häromis egna sax, låg kvalite.

Klotång: Doggymans lilla tång är den bästa jag provat! Vass efter 10 års använding på flera pudlar- tusentals klor klippta!
http://www.satchmos.se/ päls och hygien art nr 170408

Blodstopp-pulver finns i välsorterade djuraffärer och nätbutiker.
Jag tycker att den är bättre än vätskan. Stoppa ned klon i pulver från förpackingnens lock och det slutar blöda direkt. Det är inte så farligt att klippa lite fel men om du blir rädd och upprörd så kommer hunden också att bli det. Så var vär förberedd och inte rädd. För dåligt klippta klor - fegt klippta- leder till attt pulpan växer ut för långt och kan leda till felställningar i foten, speciellt när hunden blir äldre. Det kan ge ledproblem och smärtor. Så klipp lite varje vecka!

Klippmaskin: Snåla inte för mycket, välj en som det går att använda Oster A5 skär på tex Moser Max. Den är inte lika klumpig som Oster A5. A5 blir ganska varm men håller länge, 20 år minst...Vill du sen klippa hela kroppen med maskin så köper du till ett skär nr 3, Nr 10 används på tassar o nos av nybörjare, nr 15 av mer vana och till utställning.
Moser max är smidig, Jula har en acceptabel maskin för endast 400:-, klumpigare men billig och går att använda Oster skär på. Så du kan köpa maskinen på Jula om du klarar en klumpig maskin. Skären köper du på Trimkompaniet för det skär som finns med är dåligt!
http://www.butik.trimkompaniet.com/product_info.php?cPath=122_127&products_id=54

Öronpuder är ett måste! Det för att det blir lätt att dra ut håret ur öronen, vilket du bör göra från valperns 4-6 månaders ålder.
Bra öronvårds-produkter R7 puder mm:
http://www.butik.trimkompaniet.com/index.php?cPath=153_154

Ögonbad används för att vidga avrinningskanalerna för tårvätska som går mellan ögonvrån och nosen. Det gör att man slipper fula tårmärken av svampi ögonvrån.
No more Tears varunr 170107  http://www.satchmos.se/

Hundfön: antingen tar du en blåsbar gammal dammsugare, köper en ren slang och ett smalt elementmunstycke som du tejpar dit med silvertejp. det fungerade bra de första 15 åren för mig...
Min nya favorit är från Satchmos: Vivog sc 1200 Två hastigheter.
art nr 220420
Låter rätt illa men går bra att göra en ljuddämpare av en stor hink. Kolla när ni kommer och hälsar på!
Bästa kardan - mjuk men hållbar. En felaktig karda (för hård o vass) och fel borstteknik skadar hundens hud.

Pälsvård- Bada

Pälsvårdhäfte finns att få från Pudelklubben eller Pudelparadiset. Hos Pudelklubben kan du även köpa en illustrerad standard samt bli medlem - om du inte redan är det.

Schampoo: gärna ett tearless- som inte svider i ögonen.
Jag har länge använt Ring 5, men även ett barnschampo duger till att börja med. Mer kinkit blir det när hunden blir äldre- kommer i tovålder, speciellt om man vill ställa ut och ha lång päls då. Ett oljeshampo tex PLC mandelolja kan vara bra då. Balsam blir också nödvändigt samt PLC balsamspray till tovor. Hos Trimkopaniet finner du "The Stuff" för utredning av megatovor. Späd, spraya och blås isär tovorna. Funkar kanon men innhåller silikon, brukas med försiktighet - för mycket kan täppa igen huden och ge spröda hårstrån. Bada ur med Yes diskmedel om du använt mycket.
På sommaren kan det vara käckt med lavendelschampo eller annan doft som avskräcker fästingar mm. Du kan även blanda eteriska oljor i ditt ordinarie shampoo, jag har ekologisk fairtrade citrongräs för 150 + 22 i porto/pack. 1-2 droppar per bad / blandat schampo räcker. Går även att äta i din Thaigryta... o ha till doft i massageolja, bra för trötta fötter.
Bada ofta- varje till varannan vecka- så kommer ni in i bra rutiner.
Blanda schampo i Dänkflaska: Vatten till första svarta strecket och schampo till det andra. Hittar du ingen hemma så kan du beställa av mig, har några extra. Använd INTE vanlig blomspruta, det är FY-ljud och otäckt för valpen!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Maria Moden | Svar 13.01.2012 12.29

Jättetack för kritik angående vaccin, denna heliga ko. Själv hittade jag Linda Karlström, urkraft,Mother warrior, ett jättebra föredrag om vacciner.
Mvh Maria

cathrine | Svar 09.10.2011 13.57

Hej, ska strax åka till Ruth och titta på valpar. Sugen på att skaffa hund efter ett långt uppehåll. Skillnaden denna gången är att det blir en mindre hund..

Anette | Svar 25.09.2011 03.36

Jag har köpt ett norskt foder som heter Appetitt till mina 2 dvärgpudlar. De äter med god "aptit". Men jag undrar, är det ett bra foder? Mycket bra hemsida!

Emma 30.09.2011 00.07

Hej mamma!

Är du också inne på den här sidan? Blir du inte sugen på en aprikos pudel också?
/Emma

Caroline | Svar 29.06.2010 00.32

Hej!
Bra info. Funderar på avmaskn. och vacc. av min kattunge 12v. Tidigare har jag gett Cina D6 till mina barn när de hade springmask. OK även för katt?

Ruth 17.12.2011 00.36

Spabo10/Cina D6 och ibland även Noni-juice, kombination om de har mask för att fort få slut på dem. Är det riktigt illa tar vi avmakning Milbemax och bygger upp

Nina | Svar 29.05.2010 23.02

Hej!!
Jättebra!! Vad innehåller Spabo 10?

Anna | Svar 26.05.2010 20.55

oj, intressant!!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.12 | 18:21

Hej jag och min man pensionärer, söker mellanpudel tik valp alla färger inte vit, vi bor i villa landet, nära till skog, har stor hundarna, har en cockerpoo .

...
28.10 | 10:05

Hej
Vi är intresserade av en röd tik till sen vår/tidig sommar
Eller nu runt jul.
Vi har varit pudelägsre i 12 år och längtar efter en ny!
Mvh Catrine

...
10.08 | 17:41

hei jeg er fra Norge og er på søken etter en hanne til min tispe. Jeg liker godt Nicke. Jeg er ny som oppdretter. Jeg har en fawn hunne. Er medlem i NPklubb.

...
24.07 | 15:33

HEJSAN, FIN HEMSIDA. JAG OCH MIN MAN LETAR EFTER EN MELLANPUDELTIK, KAN TA EMOT EN VALP NÄRSOMHELST PÅ ÅRET. VI ÄR PENSIONÄRER.
MVH ROSEMARIE

...
Du gillar den här sidan