Välkommen till Hälleberga Biodlare

Bernt och Leif säljer honung på medeltidsdagen i Tokebo

Kort historik över Hälleberga Biodlarförenings verksamhet

      

Hälleberga Biodlarförening bildades i Orrefors den 15 jan. 1916, och fick då namnet Östra kronobergs läns biodlarförening.
På förslag av Anders Hedvall ändrades namnet till Hälleberga Biodlarförening.
Föreningens första styrelse var: Ordf. G.A. Hjärpe, sekr. Konrad Fransson, kassör Karl Karlsson, Vice ordf. gotfrid Gustavsson och vice sekr. Karl Gustavsson.
Vid denna tid fanns här i landet två huvudorganisationer, Sveriges allmäna biodlarförening och Svenska biodlarföreningen.
Hälleberga biodlarförening anslöt sig till Svenska biodlarföreningen och dess länsförbund. Så vitt jag har mig bekant fanns då endast 2 föreningar anslutna till detta länsförbund nämligen Hälleberga och Älghults Biodlarföreningar.
Om föreningens verksamhet under de tre första åren vet vi inte så mycket, då inga protokoll eller anteckningar finns för dessa år. Vi vet dock att Konrad Fransson och Hjärpe energiskt arbetade för att få Hällebergas biodlare anslutna till föreningen. Medlemsvärvningen tycks ha gått bra så att medlemsantalet någon gång var över hundra de år sockerransoneringen varade. Vid denna tid fanns bin vid nästan alla torp gårdar och även i samhällena fanns många som hade bin. Hjärpe och Fransson cyklade runt hos biodlarna och värvade medlemmar samt trummade och slog ihop samhällen och gav goda råd om binas skötsel, medlemsavgiften var 1:- kr. och under dessa sockerransoneringens år var det icke svårt att få medlemmar.
En annan föregångsman och intresserad biodlare, när det gällde att sköta bin och stå nybörjare till tjänst, var Emil Fredriksson i Riveberg, han hade lottabi överallt i bygden och måste därför göra ständiga besök hos biodlarna för att se till och sköta de utplasserde bisamhällena.
Våra första instruktörer var W. Wide'n i Nybro och Konsulent Kronstrand, Ljungbyholm, under årens lopp har vi sedan haft många kurser och framstående instruktörer.
En brännande fråga, under första världskriget, var att få socker till bina, redan 1916 var det ont om socker men ingen ransonering, affärerna ransonerade på det sättet att om man köpte 1 kg. kaffe så fick man också köpa 1 kg. socker men snart fanns ju som vi alla vet inget kaffe heller att köpa.
1917 hade vi sockerransonering och för att få socker till bina måste varje samhälle kontrolleras av därtill utsedda kontrollanter.
Tilldelningen var högst 7 kg. på hösten och 4 kg. på våren och för varje tilldelat kg. socker skulle biodlaren som kompensation lämna 7½ hg. honung. Honungen skulle levereras för ett pris av 5 kr. pr. kg. I fria marknaden var honungspriset upp till 15:- kr. kilot. All honung som kunde uppbringas gick åt som kompensationshonung så i fria marknaden fanns ingen honung att köpa.
Sockerkontrollanterna hade ofta en svår uppgift i synnerhet i glesbygderna, vårens sockerbehov måste kontrolleras redan i februari och det var svårt att ta sig fram på de ofta igensnöade vägarna.
På 20 och 30- talet var biodlarmötena i regel välbesökta, det var ju då så mycket nytt att lära på biskötelns område, halmkuporna hade börjat ersättas av de moderna ramkuporna och då måste bina skötas på ett helt annat sätt än vad far och farfar lärde.
På bimötena har förekommit praktiskt arbete i bigårdarna samt utlottning av bisamhällen, bidrottningar, kupor och redskap.
Efter 1920 sjönk medlemsantalet katastrofalt och något år var medlemsantalet endast 14 medlemmar, på 30-talet började antalet medlemmar så småningom öka och blev till slut ganska konstant med ett medlemsantal av 40 - 50 medlemmar.


Denna historik har skrivits av Sven B Johansson till föreningens 50 års jubileum.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Bidlarn | Svar 17.12.2011 22.34

Härlig hemsida!

Har själv en biodling hemsida som heter: www.123minsida.se/biodlarn

Biodlarn 17.12.2011 22.35

Kolla gärna in hemsidan!!!!

Biodlaren | Svar 16.11.2010 20.59

Rolig sida!! Har faktiskt också en som heter www.123minsida.se/biodlarna

Susanne M | Svar 20.06.2010 18.07

Snygga grabbar!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.12 | 22:35

Kolla gärna in hemsidan!!!!

...
17.12 | 22:34

Härlig hemsida!

Har själv en biodling hemsida som heter: www.123minsida.se/biodlarn

...
16.11 | 20:59

Rolig sida!! Har faktiskt också en som heter www.123minsida.se/biodlarna

...
20.06 | 18:07

Snygga grabbar!

...
Du gillar den här sidan