Sibirisk katt och allergi, bakgrund

Sibiriska katter skiljer sig från många andra raser genom att de har låga nivåer av kattallergen, ett protein som heter Fel d1, vilket orsakar allergi hos många människor. Det finns forskning runt detta framförallt i USA, och mycket erfarenheter från allergiker och uppfödare.

Den allergen många reagerar allergiskt på heter Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Kattallergenen Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar, skin och anala körtlar. Fel d1 finns följaktiligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig, och via skinnet samt i kattens avföring/kattlådan.

Många av oss har erfarenheter av att man kan bli allergisk mot kattindivider eftersom nivån av Fel d1 varierar mellan individer, så det kan löna sig att träffa fler katter om man reagerar på en sibbe man träffar.

Mycket är skrivet på nätet, och här är några länkar jag tycker är intressanta för den som vill läsa mer om pågående forskning och resultat:

http://siberianresearch.com/

http://lundbergsiberians.home.comcast.net/~lundbergsiberians/Allergies.html 

Både Zlatan och brorsan Zenit "jobbar" som testkatter för kattallergiker. Vill du testa din kattallergi? Läs då mer på Sällskapet Sibirisk Katts hemsida www.sibiriskkatt.se och kontakta testhem@sibiriskkatt.se för att få en chans att komma till ett privat hem med Sibirisk katt och testa allergi. Kontakta inte oss direkt, utan gå via testhemsförmedlingen! Tack!

Personlig erfarenhet

Jag, Zlatan o Zenits matte Anna Elmdahl, blev allergisk mot katter då jag var över 30 är. Uppvuxen med katter, hästar och hundar var detta helt oväntat.

Då våra söner absolut ville ha katt kom frågan "Hur gör vi nu?". Tack vare sibiriska kattsällskapets testhem fick vi komma till Mälarhöjdens uppfödning av sibiriska katter och träffa sibiriska katter för att se vad som hände.

Efter ett fantastiskt mottagande av Kerstin Olsson, katterna och hela familjen inte bara en, utan fler gånger, konstaterade vi att det faktiskt fungerade med sibbarna! Jag blev inte allergisk! Lycka!

Under första tiden med våran underbara vackra Frasse som vi fick köpa på Mälarhöjdens katteri kände jag av allergin (kliade i ögonen, näsan rann...) ibland på kvällarna då jag blev trött och var nedgången. Då tvättade jag händer och ansikte och gick och la mig och sov, ofta med katten i sängen... = )  På morgonen märktes inget. Dessa reaktioner kom mer och mer sällan, och händer nu kanske någon gång per år.

En annan effekt är att jag inte känt av någon som helst reaktion mot pollen sedan vi fick sibirisk katt. Klart oväntad spin-off effekt!

Kroppen har kanske hyposensibiliserat så jag klarar katter i allmänhet bättre, och uppenbarligen även pollen.

Tack, mina fantastiska sibbar för det!

Testhem

Självklart vill vi "betala tillbaka" för all hjälp vi fått att hitta våra älskade sibbar, och därför fungerar vårt hem som testhem för de som vill allergitesta, eller har något annat skäl till att vilja träffa sibiriska katter.

Vi har haft flera familjer på besök, det är alltid lite pirrigt då de kommer, och ibland går det bra och ibland känner någon av katterna. Kanske går det bättre om man träffar en annan kattindivid i så fall?